Založ si blog

Spôsobuje potláčanie emócií chorobné stavy?

Jeden zo zlomových okamihov v našom živote nastáva vtedy, keď sa naučíme prestať potláčať svoje pocity. Je naozaj ťažké dlhodobo potláčať a ignorovať ich. Keď to prestaneme robiť a začneme si všímať to, čo nám chcú povedať, tak získame odpovede, ktoré nám tak dlho podvedomie posiela. Ak ich však budeme potláčať do úzadia, tak až sa to nakopí, tak to „vybuchne“. Dovtedy však stihnú narobiť  nielen duševné, ale i telesné škody v podobe rôznych zdravotných problémov.

~

Denne sa stretávame s týmito pocitmi:
Hnev – signalizuje, že niečo nie je tak, ako by sme si priali. Došlo k narušeniu pravidiel nami alebo niekym iným. V tejto situácii môžme konať podľa toho, čo považujeme za správne alebo zmieriť sa s tým, čo sa zmeniť nedá.
Strach – varuje nás pred hrozbou. Ak cítime strach v situácii, kde ste zvyčajne pokojný, tak môže nás upozorniť na nebezpečenstvo.
Frustrácia – dostaví sa vtedy, ak nedosahujeme výsledky, ktoré sme si určili v stanovenej lehote. Nie sú stanovené ciele príliš vysoké? Nekladieme si na svoje plecia príliš veľa? Poukazuje na to, že je vhodné zmeniť stratégiu.
Vina – vzniká pri nesúlade s vlastnou morálkou. Zrejme sme porušili vlastné normy správania.
Smútok – tento pocit je výsledkom toho, že čosi nám v živote chýba.

~

Krátke cvičenie nazývané aj múdrosť emócií:
1. Identifikujte emóciu, ktorú pociťujete ako nepríjemnú. Vnímajte samotný pocit, nerozptyľujte sa slovíčkom prečo. V ktorej časti tela pulzuje daná emócia? Vynárajú sa vám konkrétne okamihy, situácie alebo ľudia?
2. Položte si otázku, čoho sa tento pocit týka? Čo chce povedať? Každá myšlienka, ktorá prichádza je kľúčová.
3. Ak neprichádza nič konkrétne, poproste svoje podvedomie, nech vám dá do 24 hodín znamenie – všímajte si všetko, čo sa okolo vás deje. Ako reagujete na prichádzajúce situácie? Ak ste prijali nejakú konkrétnu správu, tak mu dajte najavo, že správa je prijatá a pokúsite sa o jej riešenie, zmenu reakcie a podobne. Keď viete, kde je počiatok problému, tak rovnako viete, ako daný pocit zvládnuť v situáciach, kedy sa opäť prejaví.
4. Či bolo cvičenie úspešné zistíte podľa toho, že nepríjemný pocit začne slabnúť a ustúpi do úzadia. Navonok sa to prejaví pocitom pohody, uvoľnenia a spokojnosti.

Foto: Pixabay
Zdroj: P. McKenna – Okamžité sebavedomie

Ministory – Zabudol, aká túžba ho kedysi hnala

09.05.2021

Toľko sa zamýšľame logickými úvahami, ktoré vyhrávajú nad tým, čo je možné a čo nie, až zabúdame na to intuitívne, čo nevidieť, a predsa to tu je. Ako môže niekto študovať hviezdy, keď sa nepozrie na hviezdnu oblohu? Rozpoviem v krátkosti… Existoval muž, ktorý videl iba logiku a fakty. Chcel študovať hviezdy – ich vznik, históriu, polohy súhvezdí [...]

Politická spletenina – Večerníček sa začína

14.01.2021

Politická spletenina Takto sa príbeh politický začína, Dedo Večerníček hviezdičky už zažína. Predtým deti, než skočíte do postieľky, rozpoviem vám nekončiace pletky. Je doba, keď psychika dole padá, veď vidí aká schopná je naša vláda. Ani deti o sladkosť sa takto nepovadia, po zapnutí kamier hneď jeden druhého zradia. Prečo by sa mali oni [...]

Nie vždy sa dá krásy dotýkať!

29.11.2020

Krása je pominuteľná. Tak to traduje medzi nami a mi tomu veríme. Nešpekulujeme o tomto význame, lebo to vidíme pred očami. Predsa len je v tom hlbšia myšlienka vhodná na zamyslenie. Začneme tým, že si povieme, ako sa krása definuje: Krása je – vlastnosť toho, čo sa ľudskými zmyslami alebo intelektom vníma ako veľmi pekné Stála som na balkóne a chcela som vidieť [...]

Tunde Onakoya

Nigérijský šachista prekonal rekord, na Times Square hral šach cez 58 hodín

20.04.2024 17:26

Tunde Onakoya dúfa, že sa mu vďaka tomuto výkonu podarí zhromaždiť milión dolárov na podporu vzdelávania detí v Afrike.

Medveď

Vlani 14, tento rok už 10. Stretnutie s medveďom môže mať fatálne následky. Ale čo stretnutie s diviakom?

20.04.2024 15:49

Medveď reaguje útokom alebo agresívnym prístupom častejšie voči ľuďom, ktorí sú pri stretnutiach aktívni.

Krádeže áut USA - 2016

Zo závodu ukradli a predali súčiastky za trištvrte milióna eur, polícia obvinila šesť páchateľov

20.04.2024 15:18

V prípade preukázania viny hrozí obvineným trest odňatia slobody na desať až pätnásť rokov.

Monika Jendrálová

„Môžeš mať všetko, za čo si ochotný bojovať.” - JACKIE CHAN

Štatistiky blogu

Počet článkov: 64
Celková čítanosť: 245502x
Priemerná čítanosť článkov: 3836x

Autor blogu