Založ si blog

Úvod do Montessori pedagogiky – rozdiely medzi tradičnými princípmi a Montessori vzdelávaním

 

Montessori pedagogika je v dnešnej dobe vyhľadávaná aj na Slovensku, aj keď neexistuje veľa škôlok a škôl venovaných jej pedagogickým postupom, ale princípy tejto pedagogiky sú využívané doma rodičmi a aj učiteľmi v škôlkach i školách. Tento článok nemá plniť funkciu odborného článku, ide skôr o laické spísanie princípov a ozrejmenie Montessori pedagogiky verejnosti.

Maria Montessori bola prvou ženou v Taliansku, ktorá získala doktorát z medicíny. Pracovala v Ríme na psychiatrickom oddelení, kde sa venovala deťom a ich sebarozvoju. Zatiaľ, čo iní „profesionáli“ nedávali týmto deťom šancu začleniť sa do bežného života, ona v nich videla potenciál. Zistila, že tieto deti sú schopné naučiť sa potrebné veci pre život hravou formou. Pri svojich pedagogických postupoch uplatňovala spojenie telesnej a duševnej aktivity, to znamená, že dieťa si viac zapamätá, keď nielen nové vedomosti a poznatky počuje, ale aj cíti, vidí, dotýka sa, ovoniava a pod.

 

Rozdiely medzi tradičným vzdelávaním (TV) a Montessori (MV) vzdelávaním:

  • pri TV prevažuje učenie sa naspamäť a pri MV je dôraz kladený na rozvoj kognitívnych štruktúr dieťaťa
  • pri oboch sa dbá na sociálny rozvoj, pričom pri TV je učiteľ dominantný a žiak je pasívny účastník, naopak pri MV je dieťa povzbudzované k aktívnej spolupráci
  • pri TV existujú učebné osnovy, ktoré musí každý učiteľ zvládnuť so žiakmi bez ohľadu na to, či žiakovi to ide alebo nie – jednoducho nie je čas zastavovať sa nad učivom
  • pri MV je individuálna a skupinová výučba prispôsobená potrebám dieťaťa
  • pri TV existujú normy, časové obmedzenia, koncepty učiteľa
  • pri MV dieťa si určuje čas potrebný na dané učivo, vyberá si prácu podľa svojho záujmu a schopností, volí si vlastné tempo učenia
  • chyby pri TV opravuje učiteľ, pri MV si dieťa opravuje chyby samé napr. prostredníctvom opakovanej práce s materiálom a učiteľ „dohliada“
  • pri TV existuje len málo pomôcok na viaczmyslové učenie pričom MV na to kladie dôraz (je však pravdou že Montessori pomôcky nie sú na Slovensku práve najlacnejšie, preto si ich rodičia a učitelia sami vytvárajú)
  • pri MV je dieťa nadšené pri objavovaní nových poznatkov, pri TV toto nadšenie chýba alebo sa vytráca – chýba praktická ukážka, možnosť viaczmyslového učenia.

 

Veľmi peknou myšlienkou je citát od Alberta Einsteina, ktorý vystihuje aktuálny stav vzdelávania:

Foto: Facebook

 

Niekoľko zaujímavých pravidiel Montessori pedagogiky

  • Poriadok v policiach – dieťa ma nábytok, police prispôsobené svojej výške – ide o nízke otvorené police, ku ktorým má prístup. Každá hračka má svoje miesto a neexistuje, že hračky sú nahádzané v krabici.
  • Odpovedanie na otázky – aj keď má dieťa „milión“ otázok, tak na každú z nich je potrebné zodpovedať. Chce to veľa trpezlivosti, ale dá sa to zvládnuť. Pri Montessori pedagogike dieťa pri svojej otázke si vie samo odpovedať, ak ho rodič, učiteľ navedie tým správnym smerom.
  • Ticho – v tejto pedagogike je chápané ticho ako niečo dobrovoľné a nie ako znak autority. Rozvíja sa koncentrácia, sociálne, morálne i duchovné cítenie. Príklad cvičenia: Počúvame ticho. Dieťa zatvorí oči a snaží sa zachytiť sluchom svoje okolie. Následne sa vedie diskusia, kto čo počul. Podobné cvičenie sa dá robiť napríklad s nejakým predmetom. Dieťa dostane do ruky predmet, a iba skrz hmat v tichosti má zistiť o aký predmet sa jedná. Postupne opisuje vlastnosti predmetu, až nakoniec dôjde k výsledku.
  • Montessori hračky – mnoho z nich nájdeme v klasických hračkárstvach a možno ani netušíme, že ide o montessori hračky – samotné puzzle podľa veku, navliekanie korálok, prelievanie z misky do misky, hľadanie geometrických tvarov a vkladanie ich do domčeka, drevené kocky, domino, drevené veže, magnetické hry a tiež aj materiál pre cvičenia do praktického života (ukladanie príborov, zametanie, umytie pohára po sebe…)

 

BONUS – Ako dieťa naučiť pozametať izbu hravým spôsobom:  Dieťa v prvom rade musí vidieť u rodiča, že túto činnosť vykonáva. Nemôžeme od dieťaťa žiadať robiť niečo, čo sám rodič nerobí (napr. ak mama dieťaťa má v skrini neupratané veci alebo ich má pohádzané na zemi, nemôže od dieťaťa žiadať upratanú skriňu ani izbu). Mama sa dohodne s dieťaťom, že pozametajú izby. Dieťa si pozametá svoju izbu s metlou a lopatkou podľa výšky. Rodič vezme farebnú izolačku a nalepí ju dieťaťu do izby na zem do tvaru štvorca. Dieťa ma za úlohu všetky smeti pozametať do tohto štvorca, to isté urobí aj rodič v druhej izbe, ktorú bude zametať a môžu tak súťažiť, ak je pre dieťa súťaž zaujímavejšia. Dieťa nenáhlime, nechávame mu na to svoje tempo. Ak dieťa vidí svoju mamku vysávať a aj ono chce, tak mu to dovoľme. Aj keď to bude trvať dlhšie, tak je tam snaha a ochota. Za všetku vykonanú prácu ho chválime.

 

Montessori cvičení existuje neskutočne veľké množstvo, rovnako aj kníh, preto som sa snažila urobiť aspoň taký úvod do tejto pedagogiky a jej princípov. Ako som vyššie písala, ide o „laický pohľad na vec“. Určite by som sa neodvážila svojimi názormi odborne do toho zasahovať. Koho to však zaujalo, rozhodne odporúčam dohľadať si materiály k tejto pedagogike a jej princípy využívať aj v bežnom živote, najmä vo výchove a vzdelávaní.

 

Zdroj: Internet, Montessori – Pomôž mi, aby som to urobil sám

Ministory – Zabudol, aká túžba ho kedysi hnala

09.05.2021

Toľko sa zamýšľame logickými úvahami, ktoré vyhrávajú nad tým, čo je možné a čo nie, až zabúdame na to intuitívne, čo nevidieť, a predsa to tu je. Ako môže niekto študovať hviezdy, keď sa nepozrie na hviezdnu oblohu? Rozpoviem v krátkosti… Existoval muž, ktorý videl iba logiku a fakty. Chcel študovať hviezdy – ich vznik, históriu, polohy súhvezdí [...]

Politická spletenina – Večerníček sa začína

14.01.2021

Politická spletenina Takto sa príbeh politický začína, Dedo Večerníček hviezdičky už zažína. Predtým deti, než skočíte do postieľky, rozpoviem vám nekončiace pletky. Je doba, keď psychika dole padá, veď vidí aká schopná je naša vláda. Ani deti o sladkosť sa takto nepovadia, po zapnutí kamier hneď jeden druhého zradia. Prečo by sa mali oni [...]

Nie vždy sa dá krásy dotýkať!

29.11.2020

Krása je pominuteľná. Tak to traduje medzi nami a mi tomu veríme. Nešpekulujeme o tomto význame, lebo to vidíme pred očami. Predsa len je v tom hlbšia myšlienka vhodná na zamyslenie. Začneme tým, že si povieme, ako sa krása definuje: Krása je – vlastnosť toho, čo sa ľudskými zmyslami alebo intelektom vníma ako veľmi pekné Stála som na balkóne a chcela som vidieť [...]

veliteľská budova, Banská Bystrica

Pôsobili v nej povstaleckí hrdinovia Golian a Viest. Veliteľskú budovu rezort obrany vynoví za takmer 13 miliónov

24.04.2024 07:00

Je dôležitou súčasťou našej histórie a zaslúži si pozornosť, zhodujú sa Banskobystričania pri pohľade na tamojšiu pamiatku v podobe Veliteľskej budovy.

vojna na Ukrajine, Kyjev, cintorín

ONLINE: Rusi obišli nedávno vybudovanú ukrajinskú obranu. Balík pomoci schválil aj americký Senát

24.04.2024 06:00

Dobytie Očeretyne znamená, že sa Rusku podarilo obísť severné krídlo nedávno vybudovanej ukrajinskej prednej línie, vrátane mínových polí a zákopov.

Martina Šimkovičová, Robert Fico

Zmeny pre RTVS. Narazí zákon na Čaputovú alebo sa čaká na Pellegriniho? Šimkovičová ešte nemá meno nového riaditeľa

24.04.2024 06:00

Nový zákon o STVR dostal od Legislatívnej rady vlády zelenú. Vláda má o ňom rokovať na výjazdovom rokovaní.

Ukrajina, Charkov

Dokážu zastaviť Rusov? Západné zbrane prídu, ale Ukrajincom chýbajú vojaci, obávajú sa experti

24.04.2024 06:00

Prichádza západná vojenská pomoc pre Ukrajinu neskoro? Rusko dokázalo za posledné mesiace na bojisko posielať stále viac mužov.

Monika Jendrálová

„Môžeš mať všetko, za čo si ochotný bojovať.” - JACKIE CHAN

Štatistiky blogu

Počet článkov: 64
Celková čítanosť: 245808x
Priemerná čítanosť článkov: 3841x

Autor blogu