Založ si blog

Prebuď svoju vnútornú silu – silu rozhodovania!

Chcete zmeniť život? Nezáleží na tom, kde začínate a kde sa momentálne nachádzate! Záleží iba na vašich rozhodnutiach a kam ste odhodlaní zájsť. Predstavte si tú hybnú silu vo vás pri tom, čo ste už dokázali. Mali ste v minulosti nejaký cieľ, ktorý ste dosiahli? Aká sila vás vtedy poháňala? Ako ďaleko ste pre splnenie svojho cieľa kráčali? Aké kroky ste podnikli?

 

Tento článok som sa rozhodla v skratke venovať určitým postupom, ktoré v praxi využívajú lídri. Celebrity, lídri, manažéri sa nerodia – ľudia sa nimi stávajú počas života.To, čo robíte dnes, rozhoduje o vašich krokoch zajtra.

 

VZOREC ÚSPECHU podľa Tony Robbinsa:

  1. rozhodnite sa, čo chcete,
  2. podniknite kroky,
  3. zistite, čo funguje a čo nie,
  4. zmeňte svoj prístup, aby ste dosiahli, čo chcete.

 

Rozhodovanie má určitý systém, aj keď ho nevidíme – základné hodnoty a presvedčenia, podvedomé pravidlá naučené počas života (už od dieťaťa), skúsenosti, vlastné vnútorné otázky a emočný stav. Ak sa zmení nejaký prvok v tomto systéme, celé vaše rozhodovanie nadobúda nové smery. Povedzme si to na konkrétnom príklade z praxe. Ak získate skúsenosť a s ňou spojenú aj emóciu, ovplyvní to aj budúce rozhodovanie.

Príklad: Šoférovali ste auto a na mieste spolujazdca sedela vaša blízka osoba (mama, otec, potomok, kamarát, partner). Vchádzali ste do križovatky, kde ste mali prednosť vy, lebo ste boli na hlavnej ceste, avšak opitý vodič vychádzajúci z bočnej cesty nezastal a vrazil do vás. Vy ste nestihli zareagovať. Auto sa síce neprevrátilo, ale náraz bol citeľný a po náraze opitého vodiča do vášho auta, ste sa točili po ceste (urobili ste hodinky). Pri tejto nehode došlo k zraneniam, ale nikto nezomrel. Opitého vodiča chytila polícia a po ošetrení ho zavreli do väzenia.

Rozhodovanie: Aké ponaučenie pre vás by v tomto prípade bolo? Skúste sa vžiť do tejto situácie a odpovedzte si, v čom by sa po tejto skúsenosti zmenilo vaše budúce rozhodovanie?

Niekoľko príkladov, ako sa ľudia po skúsenosti rozhodujú:

  • báli by ste sa auto šoférovať a radšej by ste nechávali šoférovať niekoho iného,
  • vyčítali by ste si, že ste mohli zrážke zabrániť, ak by ste viac predvídali – strata sebadôvery,
  • vypestovali by ste si nenávisť voči alkoholu za volantom a opitým ľuďom,
  • šoférovali by ste naďalej, ale s veľkou opatrnosťou a veľkou ostražitosťou pri križovatkách,
  • nikdy viac by ste za volantom nesedeli,
  • nijako by vás to neovplyvnilo,boli by ste možno ostražitejší, no celé roky sa vám na cestách nič nestalo a preto sa nebudete znepokojovať, ste radi, že všetko dobre dopadlo a budete veriť, že toto bolo ojedinelé,
  • vo vašej rodine sa to nestalo prvýkrát a preto odteraz budete za volantom neustále nervózny kvôli takým vodičom.

 

Každý z nás má jedinečné zmýšľanie, preto odpovedí existuje kvantum. Ak však využijete silu rozhodnutia a rozhodnete sa konštruktívne reagovať na dané situácie, rozhodovanie bude formovať vaše životné skúsenosti. Ako?

  1. Pamätajte si, že rozhodnutie obsahuje veľkú silu – je to nástroj, ktorý budete používať celý život. Vo chvíli keď robíte rozhodnutie, dávate svojmu životu smer.Ak sa zdá, že nemáte na výber, zastavte. Postojte chvíľu a potom zmeňte smer.
  2. Uvedomte si, že ak niečo chcete dosiahnuť, najťažším krokom je skutočne sa odhodlať – skutočne sa rozhodnúť. Ak už raz vyjdete na javisko, neopúšťajte ho skôr, ako skončí hra.
  3. Rozhodujte sa často. Prečo? Čím častejšie sa budete rozhodovať, tým lepšie to pôjde. Odkladáte niečo dlhšiu dobu? Tak je čas vykonať malé rozhodnutie práve teraz.
  4. Poučte sa z rozhodnutí. Za každým rozhodnutím sa skrýva skúsenosť – dobrá aj zlá. Čo vám skúsenosť dala? Čo si z nej môžete zobrať?
  5. Vytrvajte vo svojom rozhodnutí, a ak niečo nefunguje, mente prístup – nie rozhodnutie! Ak sa rozhodnete zmeniť svoj život k lepšiemu – k lepšej práci, ku kariére, k lepším vzťahom v rodine a nefunguje to podľa plánu, zmeňte prístup, pohľad, hľadajte cesty – nemeňte však cieľ dobrého rozhodnutia.
  6. Užívajte si rozhodovanie – áno, dá sa to! Každú chvíľu sa deje niečo, čo mení váš život. V obchode môžete stretnúť osobu, ktorá bude zdieľať s vami životné udalosti celý život. Nečakaný telefonický hovor môže znamenať lepšiu prácu. Článok, ktorý teraz čítate, môže byť kľúčom k odomknutiu podvedomia. Vzrušujúce že?

Uvedomte si, že život určujú rozhodnutia, ktoré robíte každý deň. Nie strašiak menom OSUD, ale VY! Ak budete brať všetko čo sa vám deje v živote ako problém, problémom aj zostane. Ak to však prijmete ako výzvu a urobíte z nej prednosť – toto rozhodnutie sa vám v dobrom odvďačí v budúcnosti. Môžete čítať milión motivačných kníh, počúvať rodinu, známych a pozerať rôzne filmy – nič z toho nezmení život k lepšiemu, pokiaľ nevykonáte rozhodnutie, že áno, idem do toho. Ako na to prídete sami. To príde z rozhodnutím 🙂

Foto: Pixabay

Ministory – Zabudol, aká túžba ho kedysi hnala

09.05.2021

Toľko sa zamýšľame logickými úvahami, ktoré vyhrávajú nad tým, čo je možné a čo nie, až zabúdame na to intuitívne, čo nevidieť, a predsa to tu je. Ako môže niekto študovať hviezdy, keď sa nepozrie na hviezdnu oblohu? Rozpoviem v krátkosti… Existoval muž, ktorý videl iba logiku a fakty. Chcel študovať hviezdy – ich vznik, históriu, polohy súhvezdí [...]

Politická spletenina – Večerníček sa začína

14.01.2021

Politická spletenina Takto sa príbeh politický začína, Dedo Večerníček hviezdičky už zažína. Predtým deti, než skočíte do postieľky, rozpoviem vám nekončiace pletky. Je doba, keď psychika dole padá, veď vidí aká schopná je naša vláda. Ani deti o sladkosť sa takto nepovadia, po zapnutí kamier hneď jeden druhého zradia. Prečo by sa mali oni [...]

Nie vždy sa dá krásy dotýkať!

29.11.2020

Krása je pominuteľná. Tak to traduje medzi nami a mi tomu veríme. Nešpekulujeme o tomto význame, lebo to vidíme pred očami. Predsa len je v tom hlbšia myšlienka vhodná na zamyslenie. Začneme tým, že si povieme, ako sa krása definuje: Krása je – vlastnosť toho, čo sa ľudskými zmyslami alebo intelektom vníma ako veľmi pekné Stála som na balkóne a chcela som vidieť [...]

SR Prezidentka Čaputová Úradovanie Východ Prešov Návšteva

Čaputová: Z východu som nadšená, rada sa sem vraciam

25.04.2024 21:45

Prezidentka navštívila rusínske divadlo, evanjelické gymnázium, centrum pre obete násilia či národnú kultúrnu pamiatku na Solivare.

SR Bratislava EK Vláda Jourová RTVS MK Stretnutie TK BAX

Jourová rokovala s Ficom i Šimkovičovou: Nikto si neželá, aby Slovensko prišlo o peniaze EÚ, eurokomisia má však otázky

25.04.2024 19:57

EK diskutuje s vládou o zmenách v trestnom práve, ktoré vládna koalícia napriek žiadosti komisie presadila v zrýchlenom režime.

Lukasenkova atletka

Lukašenko prezradil, kedy odíde. Ženu na čele štátu nechce, ale atlétku, ktorá neznáša dúhové farby, by podporil

25.04.2024 19:00

Alexandr Lukašenko tvrdí, že Bielorusom sa žije oveľa lepšie ako pred tromi desaťročiami. Ako vyzerá porovnanie ich finančných pomerov so Slovákmi?

Praha, masová streľba, Česko

Strelec z pražskej univerzity netrpel duševnou poruchou, motív úrady oznámia čoskoro

25.04.2024 18:21

V hlavnej budove Filozofickej fakulty UK v Prahe 21. decembra 2023 jej študent zastrelil 13 ľudí a jedna osoba neskôr zomrela v nemocnici.

Monika Jendrálová

„Môžeš mať všetko, za čo si ochotný bojovať.” - JACKIE CHAN

Štatistiky blogu

Počet článkov: 64
Celková čítanosť: 246154x
Priemerná čítanosť článkov: 3846x

Autor blogu