Založ si blog

Luciferova pýcha – Lucifer vs. Gabriel

Za skalným údolím sa nachádzalo malé mestečko obklopené vodou a hlbokými dolinami. Obyvatelia boli vo všetkom svojpomocní, dokázali samostatne fungovať v rámci výroby aj konzumu. Mesto bolo ohradené vysokými hradbami a jediná cesta viedla skrz drevený most, strážený vojakmi. Boli priateľskí voči pútnikom a návštevníkom. Radi sa s nimi zhovárali a zisťovali, čo ich vedie k nim. Táto oblasť bola známa aj ťažbou kameňa. Keď všade vôkol mesta boli skaly, tak to bolo pre nich výhodné. Nad dreveným mostom vďaka ťažbe vznikla priepasť, no most bol dosť silný, aby udržal ľudí i ťažký náklad.

V meste sa nachádzal palác, kde mali síce panovníka, ale inak celá dedina fungovala pod demokratickou slobodou. Najzaujímavejšou dominantou mesta bola katedrála podobná Dómu sv. Alžbety v Košiciach. Bola to najvyššia budova mesta, ktorá bola obkolesená záhadou a tajomnými udalosťami.

Chalan menom Lucifer, bol preslávený rôznymi potmehúdstvami a on sám sa rozhodol navštíviť toto mesto a preskúmať reči, ktoré sa o katedrále šíria. Mal vždy šťastie, dostal od života všetko čo chcel.  Dostal do vienka množstvo predností, medzi ktorými sa nachádzala aj prešibanosť, zvedavosť i krása. Nebolo dievča, ktoré sa za nim neobzrelo. On si to dobre uvedomoval a využíval to pre svoje potešenie.

Keď vchádzal do mesta ako turista, stráže ho s úsmevom pustili ďalej a ešte mu popriali krásny deň. V meste sa konala svadba a keďže bolo na ňu pozvané celé mesto, tak nemal problém zapadnúť do kolektívu. Jeho pohľad spočinul na dievčati. Aj keď videl, že vedľa nej sa pohybuje chalan, nemal problém ju osloviť. To sa chalanovi zjavne nepáčilo, no zrejme nemal chuť púšťať sa do hádky či bitky. V tejto dedine konflikty nebývali. Každý hľadal kompromisy. Dievča však bolo iné, jedinečné a nepodľahlo čaru Lucifera. Ten sa nahneval a šiel za chalanom zistiť, čo má on iné než Lucifer a ako je možné, že ho dievča odmietlo. Kráčal za ním dosť dlhú cestu až ku katedrále. Chalan si ho však všimol a zrýchleným krokom, skoro behom vchádzal do obrovskej brány katedrály a snažil sa dvere zavrieť. Nestihol to, no Lucifer do kostola nevošiel. Aj keď chalan nestihol bránu zatvoriť, pred dverami sa začal objavovať nepriehľadný štít. Lucifer nechápal, čo to znamená. Nikdy nič také nevidel, ale silou mocou sa chcel dostať do kostola.

Chalan, vedomý si, že štít dlho nevydrží, lebo ho nestihol celý uzavrieť, utekal hlbšie do katedrály. Bola naozaj veľká a schovať sa v nej dalo jednoducho. Lucifer mal veľkú silu v rukách, a tým že pri tvorbe štítu ho stihol zachytiť v poslednej chvíli a začal ho tlačiť od seba, prelomil ho pomerne rýchlo. Vyzeralo to ako keď sa niekto snaží tlačiť výťahové dvere od seba, aby stihol do výťahu vojsť.

Celý nadšený sa rozhodol nájsť chalana. V kostole bola tma a nevedel, ktorým smerom sa vydať, no tušil, že je sledovaný. Pohľad, ktorý sa mu naskytol ďalej, by vôbec nečakal. Chalan sa tam ukázal, no v inej podobe, než čakal. Jeho mohutné čierne krídla by nikto neprehliadol. Hruď vystretá, velikánske krídla, ktoré by obalili ďalšie tri osoby, bosé nohy a čierne nohavice, ktoré mal už predtým na sebe prezrádzali, že to nebude ledajaký chalanisko. Jeho naštvaný a zároveň potmehúdsky úsmev hovoril za všetko. V Luciferovi to vyvolalo strach, čo sa nestávalo. Zrazu teraz mal potrebu utiecť. Okrídlený muž mu to však vôbec neuľahčil a vo vzduchu preletel ponad neho. Trepal krídlami k nemu až sa vytvoril vietor, ktorý Luciferovi nedovolil sa k nemu priblížiť.  Tak zmenil smer, ale ani to mu nepomohlo. Ostal v akomsi neviditeľnom zajatí a okrídlenec si uvedomoval, že ma navrch. Nevyzeralo, že mu chce ublížiť, len chcel pokoj a nečakal dobiedzavého návštevníka v jeho chráme. Nikto ho však dovtedy nevidel v tejto okrídlenej podobe, lebo nikdy nevyvolával konflikty a nikto ho nepodozrieval, snažil sa pôsobiť nenápadne.

„Ja som Gabriel a som strážcom katedrály. Pod moje krídla patrí i celé mesto a nepotrebujeme tu zvedavcov, ktorí sú arogantní a silou chcú dosiahnuť všetko, po čom si ich myseľ zmyslí. Máš na to túto noc, aby si zmizol z tohto mesta, inak ťa stihnú pekelné ohne. A nech ťa ani nenapadne čokoľvek o mne niekomu prezradiť.“

Lucifer z katedrály vyštartoval čo mu nohy stačili, ale pýcha predchádza pád. Urazený, že ho nejaký „okrídlený pajác“ premohol, začal hovoriť príbehy o tom, ako bojoval proti okrídlenej ozrute a premohol ju iba svojou prešibanosťou a silou. Nijako sa tým netajil a tieto jeho výmysly dorazili aj ku Gabrielovi. On, aj keď nerád, splnil svoje slová a poslal ho tam, kde sa živá duša nedostane.

 

Foto: 4ever

Ministory – Zabudol, aká túžba ho kedysi hnala

09.05.2021

Toľko sa zamýšľame logickými úvahami, ktoré vyhrávajú nad tým, čo je možné a čo nie, až zabúdame na to intuitívne, čo nevidieť, a predsa to tu je. Ako môže niekto študovať hviezdy, keď sa nepozrie na hviezdnu oblohu? Rozpoviem v krátkosti… Existoval muž, ktorý videl iba logiku a fakty. Chcel študovať hviezdy – ich vznik, históriu, polohy súhvezdí [...]

Politická spletenina – Večerníček sa začína

14.01.2021

Politická spletenina Takto sa príbeh politický začína, Dedo Večerníček hviezdičky už zažína. Predtým deti, než skočíte do postieľky, rozpoviem vám nekončiace pletky. Je doba, keď psychika dole padá, veď vidí aká schopná je naša vláda. Ani deti o sladkosť sa takto nepovadia, po zapnutí kamier hneď jeden druhého zradia. Prečo by sa mali oni [...]

Nie vždy sa dá krásy dotýkať!

29.11.2020

Krása je pominuteľná. Tak to traduje medzi nami a mi tomu veríme. Nešpekulujeme o tomto význame, lebo to vidíme pred očami. Predsa len je v tom hlbšia myšlienka vhodná na zamyslenie. Začneme tým, že si povieme, ako sa krása definuje: Krása je – vlastnosť toho, čo sa ľudskými zmyslami alebo intelektom vníma ako veľmi pekné Stála som na balkóne a chcela som vidieť [...]

France Moulin Rouge

Ostalo len LIN ROUGE. Vrtuľa legendárneho mlyna na streche parížskeho kabaretu sa zrútila

25.04.2024 09:29

Svetoznámy kabaret je jednou z tamojších najnavštevovanejších turistických atrakcií.

izrael, hamas, zbrane

Hamas zloží zbrane, ak vznikne palestínsky štát, povedal predstaviteľ hnutia

25.04.2024 09:16

Hnutie Hamas vládne od roku 2007 v Pásme Gazy.

Jemen, USS Carney

Loď v Červenom mori zostrelila raketu, k útoku sa prihlásili húsíovia

25.04.2024 08:40

Vypálená raketa pravdepodobne mierila na loď MV Yorktown plaviacu sa pod americkou vlajkou.

Mikuláš Černák, súd

Zatiaľ nie, odkázal Černák. Na súde nastal zvrat, rozhodovať o jeho prepustení sa bude o týždeň, boss bossov prehovorí

25.04.2024 08:00, aktualizované: 09:52

Kedy sa dozvieme verdikt, zatiaľ nie je známe. V prípade ešte stále pribúdajú návrhy na doplnenie dokazovania a procesné strany ich môžu podať aj počas pojednávania.

Monika Jendrálová

„Môžeš mať všetko, za čo si ochotný bojovať.” - JACKIE CHAN

Štatistiky blogu

Počet článkov: 64
Celková čítanosť: 246010x
Priemerná čítanosť článkov: 3844x

Autor blogu