Založ si blog

Prečo si ticho?

Dnes sa nebudem zaoberať politickou otázkou, skôr by som chcela zdôrazniť existenčný problém bytia. Je to len môj čisto subjektívny názor a subjektívne nazeranie na svet. Táto otázka väčšinou pôsobí negatívne, keď ju niekto položí. Môže však aj znamenať, že človek oproti nám očakáva odpoveď – spätnú väzbu na to, čo nám povedal.

Neraz sme ticho zo strachu, inokedy sme zamyslení nad udalosťami, ktoré sa síce už stali dávno, ale predsa sa nám silno vryli do pamäti. Dobiedzajúce myšlienky prečo som konal/a  tak ako som konal/a? Mohol/mohla  som povedať vtedy niečo na to? Prečo som odpovedal/a a reagoval/a takto?

Človek je ticho z mnohých dôvodov. Sú ľudia, ktorí mlčia, pretože ich nikto nepočúva. Možno sa aj kedysi o túto pozornosť  „byť vypočutý „ pokúšali, ale neskôr rezignovali. Sú taktiež ľudia, ktorí by sa aj radi s niekým porozprávali, ale nemajú s kým (príkladom sú napr. seniori). Niektorí sú ticho, lebo vidia, že nech by čokoľvek povedali, tí druhí nájdu spôsob, ako sa to nedá.

Ticho je vyjadrením totálnej úzkosti alebo neskutočného pokoja. Samotné ticho dokáže byť nabité rôznymi odpoveďami. Aj keď na najkrajšie momenty v živote nie je reč potrebná, niekto slovnú odpoveď potrebuje. Sú to veci ako „som tu pre teba“ alebo „mám ťa rád/rada“. Je však na našej všímavosti, či človek v našej blízkosti mlčí len preto, že nemá čo povedať a chce byť sám alebo túži po vypočutí a najradšej by sa vykričal do celého sveta, nech už má na srdci čokoľvek. Ticho prehlušia aj neverbálne prejavy – smiech, slzy, krik, objatie či bozk.

Ale pamätajte si jednu dôležitú vec – nikdy neviete, kedy je ten posledný deň, že môžete niekomu niečo povedať. Keď si uvedomíte túto skutočnosť, tak budete radi, že tú príležitosť ešte stále máte.  A aj na základe tejto skutočnosti, že neviete kedy príde „súdny deň“, snažte sa od každého odchádzať s úsmevom, nie rozchádzať sa s hnevom, hádkami, nadávkami a nepríjemnými slovnými útokmi (odstavec vznikol vďaka osobám tam hore† – venované ich pamiatke).

 

Foto: time1.site

Ministory – Zabudol, aká túžba ho kedysi hnala

09.05.2021

Toľko sa zamýšľame logickými úvahami, ktoré vyhrávajú nad tým, čo je možné a čo nie, až zabúdame na to intuitívne, čo nevidieť, a predsa to tu je. Ako môže niekto študovať hviezdy, keď sa nepozrie na hviezdnu oblohu? Rozpoviem v krátkosti… Existoval muž, ktorý videl iba logiku a fakty. Chcel študovať hviezdy – ich vznik, históriu, polohy súhvezdí [...]

Politická spletenina – Večerníček sa začína

14.01.2021

Politická spletenina Takto sa príbeh politický začína, Dedo Večerníček hviezdičky už zažína. Predtým deti, než skočíte do postieľky, rozpoviem vám nekončiace pletky. Je doba, keď psychika dole padá, veď vidí aká schopná je naša vláda. Ani deti o sladkosť sa takto nepovadia, po zapnutí kamier hneď jeden druhého zradia. Prečo by sa mali oni [...]

Nie vždy sa dá krásy dotýkať!

29.11.2020

Krása je pominuteľná. Tak to traduje medzi nami a mi tomu veríme. Nešpekulujeme o tomto význame, lebo to vidíme pred očami. Predsa len je v tom hlbšia myšlienka vhodná na zamyslenie. Začneme tým, že si povieme, ako sa krása definuje: Krása je – vlastnosť toho, čo sa ľudskými zmyslami alebo intelektom vníma ako veľmi pekné Stála som na balkóne a chcela som vidieť [...]

North Korea tensions balistické strely test

Severná Kórea uskutočnila test 'superveľkej' hlavice pre riadenú strelu

20.04.2024 09:47

KĽDR tiež vykonala skúšobný štart protilietadlovej rakety nového typu "Pyoljji-1-2" v Západnom mori.

Grasalkovičová záhrada

Bratislava opäť symbolicky otvára svoje brány, konajú sa mestské dni

20.04.2024 08:57

Pripravené sú prehliadky bežne neprístupných miest, výstavy, divadelné predstavenia, koncerty, workshopy či jazdy historickými vozidlami i Propelerom na druhú stranu Dunaja.

Európska únia / EÚ / Brusel /

Hrabko: EÚ nemôže meniť eurofondy podľa výsledkov parlamentných volieb

20.04.2024 07:52

List KDH do Bruselu, ktorý žiada, aby občania Slovenska neboli trestaní odobraním eurofondov, považuje publicista za posolstvo dovnútra štátu.

Monika Jendrálová

„Môžeš mať všetko, za čo si ochotný bojovať.” - JACKIE CHAN

Štatistiky blogu

Počet článkov: 64
Celková čítanosť: 245470x
Priemerná čítanosť článkov: 3835x

Autor blogu