Založ si blog

Jazyky lásky – poznáte primárny jazyk svojho partnera?

Človek sa potrebuje cítiť milovaný a prijímať prejavy lásky. G. Chapman to veľmi pekne opísal vo svojej knihe „5 jazykov lásky“ Prirovnáva to k citovej nádrži. Keď je táto nádrž lásky prázdna, tak sa cítime nemilovaní, nikto nám nerozumie a aj naše sebavedomie dosť utrpí. Ak je nádrž lásky plná, pociťujeme radosť, šťastie, lásku a všetko sa zrazu zdá jednoduchšie.

K problémom dochádza vo vzťahu vtedy, ak nepoznáme primárny jazyk lásky svojho partnera. Vedieť a poznať, aký je jeho primárny jazyk, je dôležité najmä preto, aby sme udržali jeho citovú nádrž lásky plnú. Aj keď je dosť možné, že sa nájdete vo viacerých jazykoch, ale jeden je vždy ten primárny. Koľko jazykov rozoznávame?

Rozoznávame 5 jazykov lásky:

  1. Slová uistenia
  2. Pozornosť
  3. Prijímanie darov
  4. Skutky služby
  5. Fyzický kontakt

Zdroj: Pixabay

 

Zamilovanosť nevieme ovládať – jednoducho sa nám stane to, že ideme za hlasom srdca a prehliadame „chyby partnera“ aj keď sú viditeľné a ostatní na to zvyknú často poukázať. Po vytriezvení zo zamilovanosti zrazu začneme vnímať partnera v jeho pravom svetle a pocity zamilovanosti pominú. Zvyčajne to býva do 2 rokov. Vtedy nastáva dôležitá situácia, či aj po tom ako začneme vnímať nedostatky partnera, tak ostaneme s ním. V tomto prípade už môžme hovoriť o pocite lásky.

 

Slová uistenia –  patria sem slovné povzbudenia, komplimenty, láskavé slová a uistenie, že niekto na nás myslí. Nemyslia sa tým prázdne lichôtky, ani manipulačné frázy, ale prejav lásky vo forme uistenia, že partnera si vážite a rešpektujete. Povzbudzovanie vyžaduje istú schopnosť empatie, ak je niečo pre neho podstatné a trápi ho to, tak to nebude určite pre neho maličkosť.

Pozornosť – dôležitým aspektom pozornosti je blízkosť. Vhodné sú spoločné aktivity, kde sa vyslovene vaša pozornosť zameriava na partnera. Prejavom lásky je aj aktivita, ktorú síce nemáte radi, ale nakoniec kvôli nemu ste ochotný sa tomu podujať. Patrí sem dôverný rozhovor, prejavenie úprimnej snahy porozumieť partnerovi, vyjadriť záujem rôznymi otázkami alebo podržať keď sa cíti smutne, nešťastne alebo životom nepochopený.

Prijímanie darov – ak je prijímanie darov primárny jazyk lásky, tak pre partnera sú veľmi dôležité vizuálne symboly ako je napr. obrúčka či snubný prsteň. Nejde o to dávať svojej polovičke drahé dary, ale ide o symbol lásky vo forme natrhaných lúčnych kvetov, vyrobeného darčeka alebo nejakej kúpenej maličkosti. Raz za čas sa nebojte investovať do vášho pocitu istoty a bezpečia. Dary nemusíte dávať každý deň, ale aspoň raz za čas – aby sa nádrž lásky udržala plná.

Skutky služby – dôraz sa kladie skutky a služby vykonávane z lásky a s radosťou. Niekedy rozhodujú práve maličkosti ako oprať, ožehliť, umyť auto, nakúpiť, pokosiť trávnik alebo umyť riad. Vaša polovička si vás bude vážiť, keď to urobíte bez frflania a sťažovania sa. Investovať takto energiu do vzťahu bude pre vášho partnera prínosom a on to spätne určite opätuje. Pozor na kritizovanie. Ak váš partner niečo kritizuje, tak si všimnite, že mu na tom veľmi záleží. Vo vzťahu však by sme sa mali vyhýbať kritizovaniu a namiesto toho chváliť to, čo sa našej drahej polovičke podarilo.

Fyzický kontakt – vyznávanie lásky dotykmi. Nehovoríme len o intímnych chvíľkach, ale aj o letmých dotykoch vo všedných situáciách. Pre partnera u ktorého prevláda ako primárny jazyk fyzický kontakt, je veľmi dôležité objatie, bozk, držanie sa za ruky alebo pohladenie. Ak sa snažíte byť oporou, tak nezabudnite na pohladenie a objatie. Okrem slovnej podpory zapojíte i fyzický kontakt a partner to ešte viac ocení.

 

Zdroj: Pixabay

 

Ako určiť primárny jazyk svojho partnera?

  • Čo vášho partnera zraňuje keď urobíte alebo naopak keď niečo neurobíte?
  • Čo od vás partner vyžadoval? Poukázal na niečo čo ma rád, ale vy ste to nebrali do úvahy?
  • Kedy máte pocit, že váš partner sa cíti spokojne?
  • Akými spôsobmi vyjadruje lásku vám? Pravdepodobne to je jeho primárnym jazykom lásky.
  • Uprednostňuje radšej slovné vyjadrovanie alebo je mu príjemnejšie ak prejavujete svoju lásku dotykmi a bozkami?

Ministory – Zabudol, aká túžba ho kedysi hnala

09.05.2021

Toľko sa zamýšľame logickými úvahami, ktoré vyhrávajú nad tým, čo je možné a čo nie, až zabúdame na to intuitívne, čo nevidieť, a predsa to tu je. Ako môže niekto študovať hviezdy, keď sa nepozrie na hviezdnu oblohu? Rozpoviem v krátkosti… Existoval muž, ktorý videl iba logiku a fakty. Chcel študovať hviezdy – ich vznik, históriu, polohy súhvezdí [...]

Politická spletenina – Večerníček sa začína

14.01.2021

Politická spletenina Takto sa príbeh politický začína, Dedo Večerníček hviezdičky už zažína. Predtým deti, než skočíte do postieľky, rozpoviem vám nekončiace pletky. Je doba, keď psychika dole padá, veď vidí aká schopná je naša vláda. Ani deti o sladkosť sa takto nepovadia, po zapnutí kamier hneď jeden druhého zradia. Prečo by sa mali oni [...]

Nie vždy sa dá krásy dotýkať!

29.11.2020

Krása je pominuteľná. Tak to traduje medzi nami a mi tomu veríme. Nešpekulujeme o tomto význame, lebo to vidíme pred očami. Predsa len je v tom hlbšia myšlienka vhodná na zamyslenie. Začneme tým, že si povieme, ako sa krása definuje: Krása je – vlastnosť toho, čo sa ľudskými zmyslami alebo intelektom vníma ako veľmi pekné Stála som na balkóne a chcela som vidieť [...]

Trump

Porota, ktorá rozhodne o Trumpovi v historickom procese, je už kompletná

18.04.2024 23:26

Porota sa vyberala zo stoviek potenciálnych členov na základe série otázok, ktoré majú zaručiť, že sa budú rozhodovať nestranne.

farmári, poľsko, traktory

Poľskí poľnohospodári nepúšťajú kamióny cez hraničné priechody s Ukrajinou

18.04.2024 21:37

Naďalej tak protestujú proti prílevu lacného obilia z Ukrajiny.

keňa, vojaci

V Keni zahynulo pri páde vojenského vrtuľníka desať ľudí, vrátane veliteľa armády

18.04.2024 20:56

Vrtuľník havaroval krátko po štarte a potom začal horieť.

turecko, zemetrasenie, tokat

Stred Turecka zasiahlo zemetrasenie. Poškodilo niekoľko budov

18.04.2024 20:03

Zatiaľ nie sú správy o úmrtiach alebo vážne zranených.

Monika Jendrálová

„Môžeš mať všetko, za čo si ochotný bojovať.” - JACKIE CHAN

Štatistiky blogu

Počet článkov: 64
Celková čítanosť: 245355x
Priemerná čítanosť článkov: 3834x

Autor blogu