Založ si blog

Tetánia: Keď zaúraduje stres

Tetánia: Keď zaúraduje stres

 

V dnešnej dobe čoraz častejšie sa kdesi ponáhľame, máme málo oddychu aj spánku. Miesto raňajok si dáme kávu, obedujeme za pochodu a na večeru už ani nemáme chuť. Sme radi, že si môžeme konečne ľahnúť do postele, ale myšlienky nám nedovolia zaspať.

Keď ťa chytí stres, tak nebuď žaba :)

Keď ťa chytí stres, tak nebuď žaba 🙂

Tetánia je označovaná za chorobu modernej doby. Aj keď sa môže zdať, že tetánia nie je dôvodom na obavy, dokáže ovplyvniť život nepríjemným spôsobom. Stres je určitá psychická záťaž a ak pôsobí dlhodobo, oslabí imunitný systém až tak, že vzniká choroba.

So stresom sa vyrovnávame individuálne. Krátkodobé pôsobenie môže pôsobiť aj ako hnacia sila. Avšak pri dlhodobej záťaži sa človek vyčerpáva a ubúdajú mu aj zásoby, ktoré pôsobili ako ochrana proti stresu. Niekto dokáže pod stresom rýchlejšie a efektívnejšie pracovať, iný človek zas nedokáže ani len premýšľať.

Chronický stres poškodzuje psychické aj fyzické zdravie a nemusíme si to ani uvedomovať. Nedokážeme určiť hranice, kde končí normálna záťaž a kde už ide o stres s ktorým naše telo zápasí. Dlhodobé pôsobenie stresových faktorov vedie k ochoreniam tráviaceho systému, kardiovaskulárnych i psychických ochorení. Tetánia je taktiež choroba zo stresu.

 

Čo je tetánia?

Na tetániu trpia prevažne vystresovaní ľudia. Niektorí ľudia o nej ani len netušia, kým nedostanú tetanický záchvat. Pri strese sa z organizmu vyplavuje magnézium v nadmernom množstve a práve nedostatok magnézia v tele spôsobuje tetániu.

 

Príznaky tetánie:

– zvýšené svalové napätie – v oblasti tváre a šije

– svalové kŕče v rukách i v nohách

– mimovoľné zášklby v oblasti tváre, trupu a končatín

– pocit nevoľnosti

– úzkosť (ktorá je sprevádzaná rýchlym búšením srdca)

– tŕpnutie a kŕče v rukách i nohách

– tupá bolesť hlavy

– zrýchlené dýchanie

– nervozita

 

Základom liečby je teda magnézium, a to nie len počas tetanického záchvatu, ale aj preventívne podávaný ako antistresor. Magnézium môžeme dostať v klasickej tabletkovej forme alebo formou šumivých tabliet. V nemocnici je magnézium podávané cez infúziu.

 

 

Ministory – Zabudol, aká túžba ho kedysi hnala

09.05.2021

Toľko sa zamýšľame logickými úvahami, ktoré vyhrávajú nad tým, čo je možné a čo nie, až zabúdame na to intuitívne, čo nevidieť, a predsa to tu je. Ako môže niekto študovať hviezdy, keď sa nepozrie na hviezdnu oblohu? Rozpoviem v krátkosti… Existoval muž, ktorý videl iba logiku a fakty. Chcel študovať hviezdy – ich vznik, históriu, polohy súhvezdí [...]

Politická spletenina – Večerníček sa začína

14.01.2021

Politická spletenina Takto sa príbeh politický začína, Dedo Večerníček hviezdičky už zažína. Predtým deti, než skočíte do postieľky, rozpoviem vám nekončiace pletky. Je doba, keď psychika dole padá, veď vidí aká schopná je naša vláda. Ani deti o sladkosť sa takto nepovadia, po zapnutí kamier hneď jeden druhého zradia. Prečo by sa mali oni [...]

Nie vždy sa dá krásy dotýkať!

29.11.2020

Krása je pominuteľná. Tak to traduje medzi nami a mi tomu veríme. Nešpekulujeme o tomto význame, lebo to vidíme pred očami. Predsa len je v tom hlbšia myšlienka vhodná na zamyslenie. Začneme tým, že si povieme, ako sa krása definuje: Krása je – vlastnosť toho, čo sa ľudskými zmyslami alebo intelektom vníma ako veľmi pekné Stála som na balkóne a chcela som vidieť [...]

North Korea tensions balistické strely test

Severná Kórea uskutočnila test 'superveľkej' hlavice pre riadenú strelu

20.04.2024 09:47

KĽDR tiež vykonala skúšobný štart protilietadlovej rakety nového typu "Pyoljji-1-2" v Západnom mori.

Grasalkovičová záhrada

Bratislava opäť symbolicky otvára svoje brány, konajú sa mestské dni

20.04.2024 08:57

Pripravené sú prehliadky bežne neprístupných miest, výstavy, divadelné predstavenia, koncerty, workshopy či jazdy historickými vozidlami i Propelerom na druhú stranu Dunaja.

Európska únia / EÚ / Brusel /

Hrabko: EÚ nemôže meniť eurofondy podľa výsledkov parlamentných volieb

20.04.2024 07:52

List KDH do Bruselu, ktorý žiada, aby občania Slovenska neboli trestaní odobraním eurofondov, považuje publicista za posolstvo dovnútra štátu.

Monika Jendrálová

„Môžeš mať všetko, za čo si ochotný bojovať.” - JACKIE CHAN

Štatistiky blogu

Počet článkov: 64
Celková čítanosť: 245471x
Priemerná čítanosť článkov: 3835x

Autor blogu