Máte plnú záhradu fialových kvietkov? Zbystrite pozornosť! Ide o liečivú rastlinu.

11. mája 2020, Monika Jendrálová, Poznatky

Na jar sa konečne príroda zobúdza zo svojho zimného spánku a spolu s ňou aj jej liečivá sila, ktorá doteraz oddychovala pod bielym rúškom snehu. Bylinkári sa určite tomu potešia, pretože aj začiatkom jari sa dajú už zbierať niektoré bylinky. Medzi ne patrí žihľava, medvedí cesnak, prvosienka jarná, chren, hluchavka (biela aj purpurová), púpava a tiež zádušník brečtanovitý, ktorému sa budem dnes venovať.

Moja drahá polovička si nevedela spomenúť na názov, tak ho nazval „škrtičom“. 😀 Samozrejme od tohto názvu to ma veľmi ďaleko. Práve naopak, táto jarná bylinka pomáha pri ochoreniach horných dýchacích ciest. Zádušník nájdeme takmer v každej záhrade a aj voľne v prírode, pri chodníkoch, na lúkach, v parkoch alebo kroviskách. U nás sa mu darí dobre, pretože obľubuje mierne podnebné pásmo. Užíva sa vnútorne i zvonka – vo forme čaju (čerstvý aj sušený), sirupu, záparu, kloktadla alebo sedavého kúpeľa či obkladu.

 

Ako vyzerá?

Zádušník brečtanovitý je trváca bylina s tenkými plazivými podzemkami. Stonky sú rozkonárené a vystupujú do výšky maximálne 40 cm. Listy majú srdcovitý tvar, po obvode listov tvar čepieľky. Tesne pri prostredných a vrchných listoch vyrastajú kvety modrofialovej farby, občas sa stane, že sú biele alebo ružové.

Foto: Nahuby.sk

 

Čo sa zbiera?

Zbierame celú vňať v období od apríla do júla, kedy je zádušník rozkvitnutý. Sušíme v tieni na dobre vetranom mieste, maximálne do 35 stupňov.

 

Liečivé účinky zádušníka:

Foto: Spozaplota.sk