Prečo neexistuje žiaden rozdiel medzi únavou pri sedavom zamestnaní a pri fyzickej práci? „Stoličkové zamestnanie vs. kopanie kanálov“

25. augusta 2018, Monika Jendrálová, Psychológia

Pomerne často sa vedú rôzne diskusie o tom, čo spôsobuje únavu. Neraz sme už počuli vetu: „Z čoho si unavený, keď celý deň v práci sedíš?“ Avšak opak je pravdou. Najväčšia časť pociťovanej únavy má svoje korene práve v duševnej zložke osobnosti, teda únava duševného pôvodu. Fyzická únava podľa viacerých výskumov býva zriedkavá. Práve prežívané emócie pri práci vplývajú na únavu.

Pozrime sa bližšie na rozdiel medzi fyzickou a psychickou námahou. Pri fyzickej námahe často nestíhame uvažovať nad tým, čo nás trápi. Snažíme sa svoju prácu vykonať najlepšie ako vieme a podľa možnosti aj bezchybne. Ak je človek v jednom kolobehu, nestíha myslieť na svoje trápenia, pocity nedocenenia alebo úzkosti. Tieto pocity prichádzajú prevažne až vtedy, keď sa zastaví, dokonči svoju prácu, a to práve vyvoláva nervové napätie v tele.

Únava fyzického pôvodu sa znižuje výdatným spánkom alebo odpočinkom. Únava duševného pôvodu pretrváva aj napriek tomu. Známy fakt je ten, že napätý sval je aktívny. A práve naše emócie vyvolávajú v tele nervové napätie. Relaxácia je pravým opakom nervového napätia – je to neprítomnosť akéhokoľvek napätia či námahy.

 

Emocionálne faktory, ktoré znižujú výkonnosť a zároveň zvyšujú únavu:

 

Prestaňte na chvíľu čítať a pozorujte sa. Sedíte uvoľnene? Nemračíte sa? Nehrbíte sa? Sú vaše svaly na tvári uvoľnené? Ak sú svaly napäté, tak budete pociťovať práve duševnú únavu aj napriek tomu, že možno práve sedíte. Na konci dňa sa sami seba môžeme opýtať: Som dnes veľmi unavený/á? Nezapríčinila práve túto únavu duševná práca?

Spisovateľka Baumová ako dieťa spadla a zranila sa. Vtedy k nej prišiel starec, ktorý kedysi bol cirkusovým klaunom, a povedal: „Zranila si sa, lebo sa nevieš uvoľniť. Musíš byť ohybná ako stará pokrčená ponožka.“ Ak sa neviete naučiť relaxovať, položte si starú pokrčenú ponožku na stôl ako pripomienku, že aj keď len „sedíte“, únava môže prísť aj tak. Dá sa tomu však vyhnúť relaxáciou celkovým uvoľnením tela. Namiesto ponožky by sa dal uviesť ešte jeden príklad. Naučme sa relaxovať ako mačka. Všimnite si ako spí mačka – je v stave celkového uvoľnenia. Preto kvôli tomu nikdy neuvidíte unavenú, nervovo zrútenú mačku.

 

Foto/Zdroj: Pixabay, D.Carnegie – Ako sa tešiť zo života a z práce.