Úzkosť – metla ľudstva

3. marca 2018, Monika Jendrálová, Zaujímavosti

 

Zdroj: Pixabay

Úzkosť je pocit, v niektorých prípadoch až ochorenie, ktoré sa vyskytuje u človeka v dnešnej dobe pomerne často. Nadmerné obavy a veľmi stresujúca doba prispeli k tomu, že sa úzkosti a depresie stávajú metlou ľudstva.

Živou ukážkou bol minule jeden človek, ktorý sedel oproti nám na obede. Vyzeral ako správny muž. Mal na sebe oblek, objednal si denné menu a mobil si nechal položený na stole. Vyzeral úplne vystresovane. Ešte aj tu polievku jedol tak rýchlo, akoby ho naháňali. V tom mobil zazvonil a on podľa toho ako na tej stoličke až podskočil, tak zrejme mal sto chutí ho „šmariť“ o zem. Nakoniec ho však zodvihol a vybavoval zrejme pracovný hovor, vďaka ktorému si vlastne neužil svoju pol hodinku obednej prestávky. Pri takom pracovnom vyťažení zrejme aj večer zabudol, že nejaký ten obed mal.

Takto sa potom stáva, že človek je vysilený, veľa toho nezvláda a emócie sa dostávajú do nerovnováhy. Príčinou môže byť dedičný predpoklad, povahová predispozícia, môžu to byť dôsledky nepríjemných alebo až traumatických udalostí, prípadne sa nemusí zistiť pravá príčina vzniku.

 

Príznaky

 

1. Psychické príznaky

2. Somatické príznaky

 

Úzkosť môže vznikať aj v prípade, že sme mali na seba príliš veľké očakávania, až sme došli do fázy, kde sme sklamali samých seba. Je to však problém riešiteľný a netreba nechať zájsť úzkosť do neprimeraných medzí. Často človek v takom stave nedokáže povedať čo sa deje, čoho sa bojí alebo kvôli čomu sa ocitol v takom stave. Je to emočný stav, ktorý sa nedá presne definovať. Presne v tomto je úzkosť odlišná od strachu – strach má reálny základ, pričom úzkosť nemusí mať konkrétny objekt. Prevažne sa prejavuje v akýchsi záchvatoch, ktoré sa líšia svojou dĺžkou (môže trvať pár minút alebo aj hodiny). Negatívne zasahujú do života človeka najmä vtedy, ak je ich intenzita vysoká.

Ak je úzkosť príliš veľká, výkon človeka výrazne klesá. Liečba závažnej úzkosti patrí do rúk odborníka, napr. psychológa. Alternatívnou liečbou je úprava životného štýlu, eliminácia stresových faktorov a aj úprava jedálnička. Pomôcť dokáže aj cvičenie a masáž. Bylinkové čaje a obmedzenie kofeínu môže výrazne pomôcť znížiť faktory vyvolávajúce úzkostný stav.