Manipulácia – predpoklady, príznaky, obrana

14. februára 2018, Monika Jendrálová, Psychológia

Manipulátor je človek rôznych masiek a rôznych rolí. V jednu chvíľu môže byť z neho milý sympaťák a na druhú stranu sa môže prejaviť aj ako agresívny psychopat. Manipulátor mnohokrát netuší o sebe, že je manipulátor, ale vie využívať psychologické ťahy, ktorými dosiahne to, čo chce.

 

Ako celý proces manipulácie prebieha?

 

Predpoklady – sú dva typy ľudí: manipulovateľní ľudia a manipulátori. Vhodnou „obeťou“ manipulátora je človek, ktorý si je neistý, neverí si, pochybuje o sebe a má strach vyjadriť svoj vlastný názor. Takýto jedinec sa podceňuje, nevidí svoje prednosti a myslí si o sebe, že je neschopný.

 

Príznaky – pri krátkodobej manipulácii si človek nemusí nič všimnúť a príznaky sú vtedy minimálne. Pri dlhodobom vplyve je to však zjavné. Strata sebadôvery, pocit menejcennosti, nevyrovnanosť, neustály stres, pochyby o svojej odbornosti, depresia, úzkosť… takto by sa dalo pokračovať. Najmä pri partnerských vzťahoch sa slabší jedinec ospravedlňuje aj za to, čo on nezavinil. Tieto vzťahy majú katastrofálne účinky na psychiku a celkovo i na zdravie (bolesti hlavy,vyrážky, nespavosť…).

 

Obrana – brániť sa dá vtedy, ak vieme, že sme sa stali obeťou manipulačných techník inej osoby. Každý z nás je jedinečná osoba a rovnocenná medzi ostatnými. Ak manipulátor využíva slovný spôsob ovplyvňovania, tak voči tomu existujú rôzne techniky a metódy, ako sa slovným útokom brániť. Horšie, ak sa z takéhoto človeka vykľuje ešte aj násilník. Vtedy je dôležité oboznámiť okolie s týmto problémom a čím viac ľudí bude za slabším jedincom stáť, tým jednoduchšie bude zbaviť sa manipulátora.

 

Zdroj: Pixabay