Ako nájsť cestu z bludného kruhu strachu?

26. novembra 2017, Monika Jendrálová, Zaujímavosti

Čím je prekonaná prekážka alebo vyriešený problém väčší, tým je väčšia aj získaná istota. Ak prijmeme a prekonáme výzvu, tak sme zas o krok bližšie k vlastnej spokojnosti. Zo strachu z neúspechu alebo straty váhame – a takto zvyčajne premeškáme viaceré príležitosti. Po čase, keď sa k tejto udalosti spätne v myšlienkach vrátime, tak si tľapneme rukou po čele, že sme konali tak ako sme konali. 

 

V tejto podstate zistíme, že sme sa sklamali viac, než by sme to skúsili urobiť a neuspeli sme. Strach z preťaženia, sklamanie, nedostatočná sebadôvera a zvýšená úroveň napätia? To je bludný kruh strachu. Znalosť, že sa v bludnom kruhu strachu nachádzame, vedie k prvému kroku ako z neho vystúpiť.

 

Zdroj: Pixabay

Zdroj: Pixabay

 

Krok za krokom – von z bludného kruhu strachu

  1. Rozpoznajte a premyslene spracujte problém „preťaženia“ – je strach oprávnený? Odkiaľ pochádza? Nestojí za tým prehnaná sebakritika? Sústreďte sa na svoje prednosti: Čo vám ide dobre?
  2. Možné dôsledky analýzy – pozerajte sa na situáciu z viacerých uhlov pohľadu. Aký bude najhorší výsledok? A potom naopak. Aký bude najlepší výsledok?
  3. Spomeňte si na osobné úspechy – aký je váš najväčší osobný úspech? Aké nadanie ste využili? Sústreďte sa na svoje schopnosti, vedomosti, zručnosti a prednosti, vďaka ktorým ste originálny človek (nie kópia niekoho iného).
  4. Plánujte vlastný rozvoj –  čo potrebujete k tomu, aby ste mali zo seba dobrý pocit? Vytvorte si zoznam cieľov a krok za krokom využite každú voľnú chvíľu, aby ste si ich splnili.
  5. Vytvorte si pozitívne prostredie – prijmite spätnú väzbu od svojho okolia a nechajte sa aktívne podporovať inými. Ľudia, ktorí vás zhadzujú, negatívne pôsobia na vašu psychiku a neprajú vám? Tých pošlite kade ľahšie. Nestoja za to, aby boli vo vašej prítomnosti, ak sa nevedia z toho úprimne tešiť.