Ako (ne)myslíme na seba. Prečo je dôležité mať vlastné ciele!

15. septembra 2017, Monika Jendrálová, Psychológia

Žijeme v dobe, kedy sa vôbec od nás nevyžaduje, aby sme rozmýšľali sami za seba. V škole nás učia ako byť poslušnými a prijímať myšlienky a sny niekoho iného. Neplníme si svoje predsavzatia, ale predsavzatia školského systému, ktorý vôbec nevyzdvihuje výnimočnosť človeka v celej jeho kráse. Aj keď by som zas krivdila rôznym školským krúžkom, školám zameraným na hru na nejaký nástroj alebo šport, ale aj tam existujú určité učebné osnovy, ktoré sú predpísané.

Prečo je na Slovensku tak málo pozdvihovaný systém Montessori učenia? Maria Montessori patrí medzi významné osobnosti najmä preto, lebo venovala pozornosť každému dieťaťu osobne a dbala na individuálne potreby dieťaťa. Nechcela z detí vychovať nemysliace stroje. Prirodzenou cestou spoznávania a zvedavosťou detí docielila, že dieťa sa učilo s radosťou.

V dnešných časoch sa čoraz častejšie hovorí o zákone príťažlivosti, podľa ktorého si myšlienkami priťahujeme buď dobré veci alebo zlé. Ľudia však neskúšajú jednoduchú cestu si niečo priať, snívať a mať ciele. Vyberajú si tu komplikovanejšiu cestu v domnienke, že to, čo je jednoduché, jednoducho nefunguje.

„Môžeš mať všetko, za čo si ochotný bojovať.” – JACKIE CHAN

Aj ten najneschopnejší človek, ktorému toto prirovnanie dala spoločnosť, má v sebe dar. Každý sme vo svojom vnútri výnimočný a jedinečný. Máme srdce, ktoré bije deň čo deň a tep, ktorý si dokážeme nahmatať. Ak neviete, prečo máte ďakovať Bohu, tak ďakujte práve za toto – nahmatajte si tep, uvedomte si dôležitosť kyslíka alebo vody a dbajte na to, aby sa zabraňovalo nadmernému znečisťovaniu prírody. Lebo každý si je strojcom svojho šťastia a to, čo konáme dnes, to sa prejaví na výsledkoch v budúcnosti.

Zdroj: pixabay.com

Zdroj: pixabay.com