Tetánia: Keď zaúraduje stres

26. apríla 2017, Monika Jendrálová, Zaujímavosti

Tetánia: Keď zaúraduje stres

 

V dnešnej dobe čoraz častejšie sa kdesi ponáhľame, máme málo oddychu aj spánku. Miesto raňajok si dáme kávu, obedujeme za pochodu a na večeru už ani nemáme chuť. Sme radi, že si môžeme konečne ľahnúť do postele, ale myšlienky nám nedovolia zaspať.

Keď ťa chytí stres, tak nebuď žaba :)

Keď ťa chytí stres, tak nebuď žaba 🙂

Tetánia je označovaná za chorobu modernej doby. Aj keď sa môže zdať, že tetánia nie je dôvodom na obavy, dokáže ovplyvniť život nepríjemným spôsobom. Stres je určitá psychická záťaž a ak pôsobí dlhodobo, oslabí imunitný systém až tak, že vzniká choroba.

So stresom sa vyrovnávame individuálne. Krátkodobé pôsobenie môže pôsobiť aj ako hnacia sila. Avšak pri dlhodobej záťaži sa človek vyčerpáva a ubúdajú mu aj zásoby, ktoré pôsobili ako ochrana proti stresu. Niekto dokáže pod stresom rýchlejšie a efektívnejšie pracovať, iný človek zas nedokáže ani len premýšľať.

Chronický stres poškodzuje psychické aj fyzické zdravie a nemusíme si to ani uvedomovať. Nedokážeme určiť hranice, kde končí normálna záťaž a kde už ide o stres s ktorým naše telo zápasí. Dlhodobé pôsobenie stresových faktorov vedie k ochoreniam tráviaceho systému, kardiovaskulárnych i psychických ochorení. Tetánia je taktiež choroba zo stresu.

 

Čo je tetánia?

Na tetániu trpia prevažne vystresovaní ľudia. Niektorí ľudia o nej ani len netušia, kým nedostanú tetanický záchvat. Pri strese sa z organizmu vyplavuje magnézium v nadmernom množstve a práve nedostatok magnézia v tele spôsobuje tetániu.

 

Príznaky tetánie:

– zvýšené svalové napätie – v oblasti tváre a šije

– svalové kŕče v rukách i v nohách

– mimovoľné zášklby v oblasti tváre, trupu a končatín

– pocit nevoľnosti

– úzkosť (ktorá je sprevádzaná rýchlym búšením srdca)

– tŕpnutie a kŕče v rukách i nohách

– tupá bolesť hlavy

– zrýchlené dýchanie

– nervozita

 

Základom liečby je teda magnézium, a to nie len počas tetanického záchvatu, ale aj preventívne podávaný ako antistresor. Magnézium môžeme dostať v klasickej tabletkovej forme alebo formou šumivých tabliet. V nemocnici je magnézium podávané cez infúziu.