Založ si blog

(Ne)konečná cesta k správcovi osudu

Stojím pred vysokým múrom a rozmýšľam o živote. Netrápi ma to, že múr je vysoký a ani to, ako ho preleziem. Mám hlavu plnú iných myšlienok a stena predo mnou tvorí oporu i záchytný bod na to, aby som sa sústredila. Často uvažujem nad tým, prečo práve ja žijem taký život, aký ho mám, čo ma čaká a kde budem o takých desať rokov. Neviem či sa mám smiať alebo plakať nad dosiahnutými výsledkami v mojom živote. Veľa ľudí hovorí, že šikovnosť mám v krvi, ale pocit, že ešte som nič nedokázala ma sprevádza životom.

Konečne som si uvedomila realitu a vysoký kamenný múr predo mnou. Preskočiť by som ho nedokázala, lebo s mojou kondičkou to veľmi nie je výhra. Ľahla som si pred vysoký múr a rezignovala som. Vtedy som si všimla nádherné oblaky. Jeden oblak sa tiahol celým nebom a pripomínal tvar anjelského krídla. Bolo to fascinujúce a naklonené jedným smerom, akoby ukazovalo cestu. Zodvihla som sa z prašnej zeme, otrepala sa trochu a vykročila smerom doprava popri múre, tam kde špička krídla ukazovala smer. Moje kroky sa zdali nekonečné, ale nevzdávala som sa, mala som pocit, že idem presne cestou, ktorou mám kráčať.

Čím dlhšie som kráčala, tým častejšie som sa zastavovala a postupne som sa dotýkala múra, aby som sa udržala na nohách. V tom sa jedna kocka múra posunula dozadu. Už som sa bála, že múr stratí svoju stabilitu, no namiesto toho spopod múra vyšiel malý potôčik priezračnej vody. Rezal si cestičku popod vysoký múr. Prekvapilo ma to, ale bola to zároveň malá zmena popri mojej putovnej ceste. Tam, kde je voda, tam niekde musí byť aj zdroj, odkiaľ voda pramení. Dalo mi to nádej. V diaľke som tiež započula šum vody ako odniekiaľ dopadáva na zem. Okrem toho som si všimla aj malý kamenný priechod vytvorený priamo v múre. Nebol široký, ale dalo sa cez neho prejsť na druhú stranu. Neváhala som ani chvíľu. Na druhej strane múra sa nachádzala nádherne zdobená fontána a veľkolepý zámok s dvoma levmi pred vchodom.

Bolo to ako v rozprávke. Zastala som. Nevedela som sa vynadívať na tu nádheru. Toto miesto pôsobilo úplne inak, než to bolo pred múrom. Voda vytryskovala uprostred fontány a trysky boli tiež umiestnené okolo jej stredu. Zo šiestich trysiek striekala voda na každú stranu. Voda dopadala na kameňom tvorené vodné lieviky v podobe mušlí tvoriace súčasť honosnej fontány. Okolo fontány bol chodník vyložený kameňom, no v jej bezprostrednej blízkosti rástli farebné dúhové kvietky a tráva sa zelenala tak, že tvorila nádherný zelený koberček. Ten sa ťahal až za múry zámku. Spredu nádherný zámok vyzeral zozadu ako zrúcanina.

Základné múry však pevne stáli na svojom mieste. Predtým tiež nebolo vidieť výhľad nachádzajúci sa za zámkom. Pozemok nebol ohradený. Vyzeralo to, že koniec pozemku tvorí útes okolo zámockého dvora. Pri obdivovaní výhľadu som zbadala postavu stojacu pri útese. Dívala sa smerom na more a zapadajúce slnko. Prišla som k nej bližšie. Bol to starček zo šedivými vlasmi a bradou zapletenou do vrkoča. Na sebe mal sivú kutňu s kapucňou. Keď ma zazrel, usmial sa na mňa. Vôbec sa nedivil, že tam stojím. Už som si myslela, že ma pošle preč, pretože sama som nevedela, kde sa nachádzam, len som vnímala nádhery tohto úžasného miesta. Aj keď bolo nádherné, bolo prázdne a okrem starčeka v odeve podobnom mníšskemu rúchu, som nikoho iného nenašla. Sledovala som starčeka, čo robí a aj to, kde sa díva. Aj som sa ho chcela čosi opýtať, no nevedela som vôbec nadhodiť tému. On ma predbehol a pozdravil ma. Nič by na tom nebolo zvláštne, ale pri pozdrave ma hneď oslovil mojím menom. Videl, že ma to prekvapilo, no pokračoval.

„Vedel som, že raz dôjdeš aj sem. Čakal som ťa. Teraz je čas, kedy ja môžem odísť a ty zaujmeš moje miesto“ – povedal presvedčivo.

„Čakal? Aké miesto?“ – nechápala som.

„Miesto, kde si ty strojcom svojho šťastia i osudu. Je čas využiť múdrosť nadobudnutú počas života, chytiť sa oprát svojej vlastnej cesty a začať vnímať zázraky okolo.“

Keď dohovoril, skočil z útesu. Nedopadol na veľké vodou obmývané balvaniská v mori, ale vzlietol. Letel vo vetre ponad more ako pierko a keď slnko zapadlo, vytratil sa spolu s ním.

 

Zdroj: Pixabay

 

Ministory – Zabudol, aká túžba ho kedysi hnala

09.05.2021

Toľko sa zamýšľame logickými úvahami, ktoré vyhrávajú nad tým, čo je možné a čo nie, až zabúdame na to intuitívne, čo nevidieť, a predsa to tu je. Ako môže niekto študovať hviezdy, keď sa nepozrie na hviezdnu oblohu? Rozpoviem v krátkosti… Existoval muž, ktorý videl iba logiku a fakty. Chcel študovať hviezdy – ich vznik, históriu, polohy súhvezdí [...]

Politická spletenina – Večerníček sa začína

14.01.2021

Politická spletenina Takto sa príbeh politický začína, Dedo Večerníček hviezdičky už zažína. Predtým deti, než skočíte do postieľky, rozpoviem vám nekončiace pletky. Je doba, keď psychika dole padá, veď vidí aká schopná je naša vláda. Ani deti o sladkosť sa takto nepovadia, po zapnutí kamier hneď jeden druhého zradia. Prečo by sa mali oni [...]

Nie vždy sa dá krásy dotýkať!

29.11.2020

Krása je pominuteľná. Tak to traduje medzi nami a mi tomu veríme. Nešpekulujeme o tomto význame, lebo to vidíme pred očami. Predsa len je v tom hlbšia myšlienka vhodná na zamyslenie. Začneme tým, že si povieme, ako sa krása definuje: Krása je – vlastnosť toho, čo sa ľudskými zmyslami alebo intelektom vníma ako veľmi pekné Stála som na balkóne a chcela som vidieť [...]

SR Bratislava RTVS protestný pochod BAX

Vláda schválila zákon o Slovenskej televízii a rozhlase. Mení sa názov aj spôsob kreovania orgánov

24.04.2024 11:25, aktualizované: 11:41

Riaditeľa bude voliť deväťčlenná rada so štyrmi nominantmi Ministerstva kultúry.

Drienovec, výrub stromov

Postupy pri výrube drevín sa majú zjednodušiť

24.04.2024 11:07

Vyplýva to z novely zákona o ochrane prírody a krajiny, ktorý schválila vláda.

Peter Kmec, Ide o pravdu

Kmec v Ide o pravdu: Denne hovoríme s Bruselom o otvorených témach. Plán obnovy nazývam 'zle zapnutá košeľa'

24.04.2024 11:00

Bol som otvoreným kritikom prípravy Plánu obnovy, po jeho dôkladnej analýze vidíme, že viaceré ciele nie sú realizovateľné, hovorí Peter Kmec.

nehoda, auto

Vodička v Prievidzi narazila ráno do oporného múru. Nafúkala viac než tri promile

24.04.2024 10:52

O treste pre ženu rozhodne Okresný súd v Prievidzi.

Monika Jendrálová

„Môžeš mať všetko, za čo si ochotný bojovať.” - JACKIE CHAN

Štatistiky blogu

Počet článkov: 64
Celková čítanosť: 245835x
Priemerná čítanosť článkov: 3841x

Autor blogu