Založ si blog

Filozofia života

Každý má za sebou niekoľko sklamaní, nevydarených pokusov v snahe o šťastie, lásku alebo neúspechy v zamestnaní, či osobné životné údely, s ktorými nie veľmi súhlasíme, a to najmä vtedy, keď sa nám zdá, že ten náš život nám nakladá viac, než by sme mohli zvládnuť.

 

Výstižný citát od Williama Shakespeara, ktorý má v sebe ukrytú dôležitú myšlienku:

„Ber od života, čo ti dal, radosť, bolesť, lásku, však život je len karneval, v ňom stokrát meníš masku.“ 

Najväčšie hudobné hity storočia, najdojímavejšie filmové príbehy, najčítanejšie články o životných radostiach i smútku, rady do života, seriálové maratóny… to všetko patrí k našim srdcovkám, ktoré nás sprevádzajú životom. To, čo pochádza zo života, je nášmu srdcu blízke, pretože sa s tým vieme stotožniť. Stačí pozrieť playlist pesničiek v mobile, najprehrávanejšie hudobné videá v počítači a hneď uvidíme, nad čím sa zamýšľame a čo nás trápi, pretože to, čo počúvame, vyjadruje naše pocity – to je sila hudby.

Všetko so všetkým súvisí. Zákon príťažlivosti alebo „The Secret“ je v dnešnej dobe zdôrazňované pravidlo, ktoré funguje. Funguje všetkým ostatným, ale nie nám. Ako je to možné? Podľa tohto zákona príťažlivosti, ako hovorí aj B. Proctor, to funguje nasledovne:

„Všetko čo prichádza do Vášho života, priťahujete doň Vy sami. Prichádza to k Vám na základe obrazov, ktoré nosíte vo svojej mysli. Je to to na čo myslíte. Čokoľvek Vám beží hlavou, to k sebe priťahujete.“

V jednoduchosti povedané:

„Každá myšlienka niečo spôsobí – je príčinou a každá situácia je niečím spôsobená – je účinkom.“

To je zákon príťažlivosti.

Vysvetľovať si však celý život týmto zákonom nestačí. Nemôžeme obviňovať nejaký zákon z niečoho, že sme so sebou nešťastný, smutný a ani prečo sa nejaká smutná udalosť prihodila práve mne a blízkym. Aby rovnováha fungovala existuje život a existuje smrť. Je to smutné, ale je to tak. Ďalej by sme mohli protestovať, že prečo niekto drie ako kôň celý život a iný poriadne prstom nepohne a všetko sa mu darí. Vraj všetko má svoj dôvod a aj keď ho nechápeme a nevidíme, všetko má svoj vesmírny rad a podľa neho fungujeme.

Mnoho vedcov sa snažilo vysvetľovať rôzne teórie, skúmali vesmírne aj tie pozemské zákony a hľadali odpovede na otázky, ktoré neboli zodpovedané. Aj bežný človek hneď ako vstane má tisíce otázok, ktoré mu celý deň prúdia hlavou a nie sú zodpovedané. Niekedy sa odpoveď objaví sama a po čase, niekedy vôbec. To je život.

Toto moje subjektívne filozofovanie by som zakončila témou, ktorá je podľa mňa dnes v celej svojej podstate aktuálna. Samota. Aké krátke, ale depresívne slovo. Samota nás sprevádza životom. Pri práci so staršími ľuďmi je smutné počuť vetu: Radšej smrť než život v samote. Mali by sme sa zamyslieť nad ľuďmi, čo majú srdcia plné lásky na rozdávanie, ale žiaľ, nemajú komu. Chýbaš mi – chýbam ti? Často práve táto otázka je nezodpovedaná slovne. „Chýbaš mi“ znamená, že trávenie času o samote je strašne ubíjajúce, a stačil by maličký skutok, ako napríklad objaviť sa vo dverách svojho milovaného a povedať, že na svete nie je sám, dôjsť s jediným úmyslom, pozdvihnúť oči a líca milovaného.

„Človek hľadí na skutky, ale Boh vidí úmysly.“ (Tomáš Kempenský)

Kto chce byť sám, nech sám aj ostane. Je to jeho voľba, ktorú neskôr však najskôr zrejme oľutuje. Žiť život pre kariéru, prácu, peniaze… to je síce dočasu uspokojujúce a pre niekoho krásne, ale potom príde realita… príde samota.

„Človek sa ide zblázniť, keď nikoho nemá. Nezáleží na tom, kto to je, len aby bol pri tebe. Ver mi, človek časom ochorie zo samoty.“ (John Steinbeck)

oheň láska

Zdroj: Pixabay

Ministory – Zabudol, aká túžba ho kedysi hnala

09.05.2021

Toľko sa zamýšľame logickými úvahami, ktoré vyhrávajú nad tým, čo je možné a čo nie, až zabúdame na to intuitívne, čo nevidieť, a predsa to tu je. Ako môže niekto študovať hviezdy, keď sa nepozrie na hviezdnu oblohu? Rozpoviem v krátkosti… Existoval muž, ktorý videl iba logiku a fakty. Chcel študovať hviezdy – ich vznik, históriu, polohy súhvezdí [...]

Politická spletenina – Večerníček sa začína

14.01.2021

Politická spletenina Takto sa príbeh politický začína, Dedo Večerníček hviezdičky už zažína. Predtým deti, než skočíte do postieľky, rozpoviem vám nekončiace pletky. Je doba, keď psychika dole padá, veď vidí aká schopná je naša vláda. Ani deti o sladkosť sa takto nepovadia, po zapnutí kamier hneď jeden druhého zradia. Prečo by sa mali oni [...]

Nie vždy sa dá krásy dotýkať!

29.11.2020

Krása je pominuteľná. Tak to traduje medzi nami a mi tomu veríme. Nešpekulujeme o tomto význame, lebo to vidíme pred očami. Predsa len je v tom hlbšia myšlienka vhodná na zamyslenie. Začneme tým, že si povieme, ako sa krása definuje: Krása je – vlastnosť toho, čo sa ľudskými zmyslami alebo intelektom vníma ako veľmi pekné Stála som na balkóne a chcela som vidieť [...]

šimkovičová

Šimkovičová kritizuje slovenské umenie na Bienále v Benátkach: Nerobte hanbu kultúre už aj v zahraničí

19.04.2024 19:30

Ide o reakciu na prítomnosť bývalej ministerky kultúry Silvie Hroncovej na Bienále v Benátkach. Súčasťou vernisáže bol aj protest zástupcov kultúrnej obce.

Andrej Babiš, Monika Babišová

Šokujúci rozchod po 30 rokoch. Babiš s manželkou Monikou oznámili koniec vzťahu

19.04.2024 18:06

Ubezpečili, že ich rodinné väzby zostanú aj kvôli deťom pevné.

kravy

Kmeň vtáčej chrípky H5N1 detegovali aj v kravskom mlieku, upozornila WHO

19.04.2024 17:46

Nateraz nie je známe, ako dlho môže vírus v mlieku prežiť.

SR Požiar Osada Stropkov Situácia Mimoriadna POX

Polícia začala v súvislosti s požiarom v Stropkove trestné stíhanie

19.04.2024 17:17

Po požiari, ktorý zničil deväť obydlí, ostalo bez strechy nad hlavou 49 tamojších obyvateľov, z nich 29 detí.

Monika Jendrálová

„Môžeš mať všetko, za čo si ochotný bojovať.” - JACKIE CHAN

Štatistiky blogu

Počet článkov: 64
Celková čítanosť: 245418x
Priemerná čítanosť článkov: 3835x

Autor blogu