Založ si blog

Múdry človek vie, že sa neoplatí upozorňovať na cudzie chyby

Učíme sa na vlastných chybách, nie na cudzích. Poučíme sa však iba vtedy, keď si tú chybu sami uvedomíme, nie keď sme na ňu upozornený. Keď chceme niekoho upozorniť na jeho nedostatky, alebo keď nás niekto na nich upozorní, tak sa stretávame s nenávistnými pohľadmi, nepríjemnými slovami a hnevom. Chytrý človek  jednoducho vie, že kto sa chce stať majstrom, musí najprv prejsť cestou učňa. Pokiaľ však druhému nehrozí sebadeštruktívne zničenie, tak sa neoplatí upozorňovať na ľudskú chybovosť.

Múdry človek vás nebude presviedčať o svojej pravde, lebo snaha niekoho presvedčiť zaberie čas a energiu, a aj tak to vyjde navnivoč. Potreba niekoho presviedčať často súvisí so sebadôverou. Nízka sebadôvera je postavená na strachu zo zlyhania a odmietnutia. Prekonať tento problém je síce obtiažne, ale nie nemožné.

Na klamstvo neupozorňuje a do hádky s klamárom nevstupuje. Zbytočne sa hádať s niekym, kto vlastne čaká len na to, že mu budete protirečiť a on sa začne v podstate ešte viac na vás „ventilovať“,

Nepovie vám, že sa mýlite, nebude vás otvorene pred všetkými kritizovať a ani nebude vám zakazovať s kým sa máte baviť a s kým nie. Nikto nemá patent na rozum, nikto sa nenarodil bezchybný a každý z nás je svojská originálna povaha. Aj múdry človek chybuje a porušuje pravidlá, avšak nikomu to nevešia na nos. V dnešnej dobe totiž sa aj najlepší priateľ môže stať nepriateľom, ktorý všetko využije proti vám.

Múdry človek nikdy nebude hovoriť o veciach, s ktorými nemajú osobnú skúsenosť. Keď niekto niečo zažije, tak vie sa vžiť do pocitov inej osoby, ktorá prežila podobnú situáciu. Samozrejme vtedy vie nahlas hovoriť o tom a nebojí sa. Načo však hovoriť o niečom, čo vlastne ani nezažil a nevie o tom ani „ceknúť“. Radšej si vypočuje človeka, ktorý vie o tom viac ako on sám.

Múdri ľudia sú prevažne samotári, pretože viac času trávia prácou a menej hovorením, tým pádom na ten spoločenský život ostáva menej času. Nepotrebujú svoje nápady zdieľať s celým svetom, pokiaľ si v praxi neoveria ich funkčnosť. Aj keď nie vždy je múdry človek vyrovnanou osobou v každom smere, ale snaží sa pozitívne myslieť a hľadať šťastie v maličkostiach.

 

Foto: Pixabay

Ministory – Zabudol, aká túžba ho kedysi hnala

09.05.2021

Toľko sa zamýšľame logickými úvahami, ktoré vyhrávajú nad tým, čo je možné a čo nie, až zabúdame na to intuitívne, čo nevidieť, a predsa to tu je. Ako môže niekto študovať hviezdy, keď sa nepozrie na hviezdnu oblohu? Rozpoviem v krátkosti… Existoval muž, ktorý videl iba logiku a fakty. Chcel študovať hviezdy – ich vznik, históriu, polohy súhvezdí [...]

Politická spletenina – Večerníček sa začína

14.01.2021

Politická spletenina Takto sa príbeh politický začína, Dedo Večerníček hviezdičky už zažína. Predtým deti, než skočíte do postieľky, rozpoviem vám nekončiace pletky. Je doba, keď psychika dole padá, veď vidí aká schopná je naša vláda. Ani deti o sladkosť sa takto nepovadia, po zapnutí kamier hneď jeden druhého zradia. Prečo by sa mali oni [...]

Nie vždy sa dá krásy dotýkať!

29.11.2020

Krása je pominuteľná. Tak to traduje medzi nami a mi tomu veríme. Nešpekulujeme o tomto význame, lebo to vidíme pred očami. Predsa len je v tom hlbšia myšlienka vhodná na zamyslenie. Začneme tým, že si povieme, ako sa krása definuje: Krása je – vlastnosť toho, čo sa ľudskými zmyslami alebo intelektom vníma ako veľmi pekné Stála som na balkóne a chcela som vidieť [...]

Islamský štát, islamisti

Islamský štát zaútočil na provládnych bojovníkov v Sýrii, zabili 28 vojakov

19.04.2024 11:05

Pri druhom útoku blízko Búkamálu pri hraniciach s Irakom zomrelo ďalších šesť sýrskych vojakov a dvaja boli unesení.

OSN / Organizácia spojených národov /

USA vetovali palestínsku žiadosť o plné členstvo v OSN. Agresívna politika, zúri Abbás

19.04.2024 10:38

Palestínska samospráva vo štvrtok odsúdila Spojené štáty za vetovanie palestínskej žiadosti o plné členstvo v OSN a označila to za "agresiu", ktorá tlačí Blízky východ k "priepasti".

Spišský hrad

Oprava Spišského hradu sa tak skoro nezačne. Šimkovičová nariadila zopakovať súťaž

19.04.2024 10:30

Úspešný uchádzač vraj neposkytol v zákonnej lehote riadnu súčinnosť a požadované dokumenty.

strategický bombardér Tu-22M3m pád ruského lietadla, vojna na Ukrajine

VIDEO: Zostrelili sme Rusom strategický nadzvukový bombardér, hlási Ukrajina. Moskva priznala stratu

19.04.2024 10:20

Podľa ukrajinskej vojenskej rozviedky (HUR) bol bombardér zostrelený v oblasti 300 kilometrov od Ukrajiny.

Monika Jendrálová

„Môžeš mať všetko, za čo si ochotný bojovať.” - JACKIE CHAN

Štatistiky blogu

Počet článkov: 64
Celková čítanosť: 245372x
Priemerná čítanosť článkov: 3834x

Autor blogu