Založ si blog

Prečo neexistuje žiaden rozdiel medzi únavou pri sedavom zamestnaní a pri fyzickej práci? „Stoličkové zamestnanie vs. kopanie kanálov“

Pomerne často sa vedú rôzne diskusie o tom, čo spôsobuje únavu. Neraz sme už počuli vetu: „Z čoho si unavený, keď celý deň v práci sedíš?“ Avšak opak je pravdou. Najväčšia časť pociťovanej únavy má svoje korene práve v duševnej zložke osobnosti, teda únava duševného pôvodu. Fyzická únava podľa viacerých výskumov býva zriedkavá. Práve prežívané emócie pri práci vplývajú na únavu.

Pozrime sa bližšie na rozdiel medzi fyzickou a psychickou námahou. Pri fyzickej námahe často nestíhame uvažovať nad tým, čo nás trápi. Snažíme sa svoju prácu vykonať najlepšie ako vieme a podľa možnosti aj bezchybne. Ak je človek v jednom kolobehu, nestíha myslieť na svoje trápenia, pocity nedocenenia alebo úzkosti. Tieto pocity prichádzajú prevažne až vtedy, keď sa zastaví, dokonči svoju prácu, a to práve vyvoláva nervové napätie v tele.

Únava fyzického pôvodu sa znižuje výdatným spánkom alebo odpočinkom. Únava duševného pôvodu pretrváva aj napriek tomu. Známy fakt je ten, že napätý sval je aktívny. A práve naše emócie vyvolávajú v tele nervové napätie. Relaxácia je pravým opakom nervového napätia – je to neprítomnosť akéhokoľvek napätia či námahy.

 

Emocionálne faktory, ktoré znižujú výkonnosť a zároveň zvyšujú únavu:

  • nuda,
  • hnev,
  • problémy v rodine,
  • finančné problémy,
  • zdravotné ťažkosti,
  • pocit nedostatočného docenenia,
  • zhon, prepracovanosť,
  • závisť, vysoké nároky na seba,
  • tlak zo strany nadriadeného,
  • bezvýchodiskovosť,
  • úzkosť, depresia,
  • spomínanie na chyby minulosti,
  • rôzne trápenia nad vecami, ktoré sa nedajú zmeniť.

 

Prestaňte na chvíľu čítať a pozorujte sa. Sedíte uvoľnene? Nemračíte sa? Nehrbíte sa? Sú vaše svaly na tvári uvoľnené? Ak sú svaly napäté, tak budete pociťovať práve duševnú únavu aj napriek tomu, že možno práve sedíte. Na konci dňa sa sami seba môžeme opýtať: Som dnes veľmi unavený/á? Nezapríčinila práve túto únavu duševná práca?

Spisovateľka Baumová ako dieťa spadla a zranila sa. Vtedy k nej prišiel starec, ktorý kedysi bol cirkusovým klaunom, a povedal: „Zranila si sa, lebo sa nevieš uvoľniť. Musíš byť ohybná ako stará pokrčená ponožka.“ Ak sa neviete naučiť relaxovať, položte si starú pokrčenú ponožku na stôl ako pripomienku, že aj keď len „sedíte“, únava môže prísť aj tak. Dá sa tomu však vyhnúť relaxáciou celkovým uvoľnením tela. Namiesto ponožky by sa dal uviesť ešte jeden príklad. Naučme sa relaxovať ako mačka. Všimnite si ako spí mačka – je v stave celkového uvoľnenia. Preto kvôli tomu nikdy neuvidíte unavenú, nervovo zrútenú mačku.

 

Foto/Zdroj: Pixabay, D.Carnegie – Ako sa tešiť zo života a z práce.

Ministory – Zabudol, aká túžba ho kedysi hnala

09.05.2021

Toľko sa zamýšľame logickými úvahami, ktoré vyhrávajú nad tým, čo je možné a čo nie, až zabúdame na to intuitívne, čo nevidieť, a predsa to tu je. Ako môže niekto študovať hviezdy, keď sa nepozrie na hviezdnu oblohu? Rozpoviem v krátkosti… Existoval muž, ktorý videl iba logiku a fakty. Chcel študovať hviezdy – ich vznik, históriu, polohy súhvezdí [...]

Politická spletenina – Večerníček sa začína

14.01.2021

Politická spletenina Takto sa príbeh politický začína, Dedo Večerníček hviezdičky už zažína. Predtým deti, než skočíte do postieľky, rozpoviem vám nekončiace pletky. Je doba, keď psychika dole padá, veď vidí aká schopná je naša vláda. Ani deti o sladkosť sa takto nepovadia, po zapnutí kamier hneď jeden druhého zradia. Prečo by sa mali oni [...]

Nie vždy sa dá krásy dotýkať!

29.11.2020

Krása je pominuteľná. Tak to traduje medzi nami a mi tomu veríme. Nešpekulujeme o tomto význame, lebo to vidíme pred očami. Predsa len je v tom hlbšia myšlienka vhodná na zamyslenie. Začneme tým, že si povieme, ako sa krása definuje: Krása je – vlastnosť toho, čo sa ľudskými zmyslami alebo intelektom vníma ako veľmi pekné Stála som na balkóne a chcela som vidieť [...]

SIS / Slovenská informačná služba /

Slovensko dostáva už len filtrované informácie od tajných služieb, tvrdí Galko. Gašpar to označil za hoax

25.04.2024 16:16

Poslanec Tibor Gašpar dodal, že výmeny informácií na úrovni spravodajských služieb nie sú verejné veci.

harvey Weinstein

Súd zrušil odsúdenie Weinsteina za sexuálne delikty, začne sa nový proces

25.04.2024 16:02, aktualizované: 16:09

Na slobodu sa 72-ročný Weinstein podľa CNN nedostane.

bielorusko, cvičenia

Minsk bol napadnutý, odrazili sme útok z Litvy, tvrdí Bielorusko. Absolútny nezmysel, hlási Vilnius

25.04.2024 15:58

Takéto vyhlásenia je možné pokladať za neustálu nepriateľskú provokáciu a informačný útok proti nám, ktoré nemajú nič spoločné s realitou, tvrdí Litva.

Drucker, Kažimír, Bodis

Rezort školstva sa spája s inovatívnym projektom FinQ. Cieľom spolupráce je zlepšiť finančnú gramotnosť žiakov

25.04.2024 15:51

Ide o súčasť širšieho úsilia podporiť inovácie vo vzdelávaní na základných i stredných školách.

Monika Jendrálová

„Môžeš mať všetko, za čo si ochotný bojovať.” - JACKIE CHAN

Štatistiky blogu

Počet článkov: 64
Celková čítanosť: 246069x
Priemerná čítanosť článkov: 3845x

Autor blogu