Založ si blog

Je strata naozaj stratou?

Na úvod by som začala jednou krásnou vetou: „Nie každá strata je stratou.“ Aj keď neviem, ktorý múdry človek to povedal, ale je to veta na zamyslenie sa. Ozaj je stratou to, čo sme stratili alebo je to v istom smere prínosom? Zostali nám cenné skúsenosti alebo len oči pre plač?

 

Učíme sa z každej jednej situácie. Niektoré situácie sa nám zdajú jednoduchšie, niektoré sú zas zložitejšie a niekedy až priam neriešiteľné, ale netreba zabúdať, že neexistuje jedno univerzálne riešenie. Existuje milión riešení (niektoré vyzerajú niekedy nereálne a až prehnane tvorivé) a je len na nás, ktorý postup si zvolíme. Je dôležité skúšať, lebo ten, kto skúša, tak môže uspieť narozdiel od toho, ktorý sa o to ani nepokúsi. Tu však opäť nasleduje otázka: Radšej skúsiť a zlyhať alebo sa o to radšej nepokúsiť vôbec?

 

Články o vzťahoch a príbehy zo života sa často dotýkajú tejto otázky. Chlapi, ktorí podvádzajú, tak si musia byť vedomí toho, čo všetko riskujú. To isté ženy. Ak im vernosť nič nevraví, tak nielenže strácajú úžasných partnerov a manželov, ale taktiež aj kúsok seba, morálku a ich osobný hodnotový rebríček je pod bodom mrazu.

 

Tento obrázok podľa mňa vyjadruje určitý aspekt ľudského života

bulb light

Zdroj: Pixabay

 

Keď sme bez energie, tak nás nič nebaví. Vtedy sa nám zdá, že celý svet je proti nám. Možno sme stratili prácu, svoju polovičku, blízku osobu, hodnotný predmet alebo zdravie. To všetko nás oberá o energiu až tak, že by sme sa najradšej odpojili „zo zásuvky“.

 

Čerpanie pozitívnej energie je preto veľmi potrebné. Odkiaľ ju však čerpať, keď sa nám dlhé obdobie nedarí, sme zúfalí a mrzutí? V prvom rade sa netreba zameriavať len na to zlé ale pozerať sa na to dobro okolo nás. Všetko začína myslením. Náš spôsob premýšľania ovplyvňuje naše prežívanie a automaticky spúšťa aj celý proces myšlienok, ktorý prepája s emocionálnou stránkou osobnosti. Emócie následne pôsobia na telo a ducha.

 

Je dobré naučiť sa posilniť vlastnú zodpovednosť za svoje premýšľanie, správanie a konanie a prenechať zodpovednosť druhých na ich vlastných ramenách. Nenechávajme si vedome odčerpávať pozitívnu energiu kvôli niečomu, čo za to vôbec nestojí.

 

Ako píše S. Macháčková v jednom internetovom článku: Prečo by sme mali preberať bremeno a ťarchu všetkých životných problémov, ktoré sa dejú na naše plecia? Prečo by sme sa mali trápiť a frustrovať tým, čo spôsobil niekto druhý?

 

Ministory – Zabudol, aká túžba ho kedysi hnala

09.05.2021

Toľko sa zamýšľame logickými úvahami, ktoré vyhrávajú nad tým, čo je možné a čo nie, až zabúdame na to intuitívne, čo nevidieť, a predsa to tu je. Ako môže niekto študovať hviezdy, keď sa nepozrie na hviezdnu oblohu? Rozpoviem v krátkosti… Existoval muž, ktorý videl iba logiku a fakty. Chcel študovať hviezdy – ich vznik, históriu, polohy súhvezdí [...]

Politická spletenina – Večerníček sa začína

14.01.2021

Politická spletenina Takto sa príbeh politický začína, Dedo Večerníček hviezdičky už zažína. Predtým deti, než skočíte do postieľky, rozpoviem vám nekončiace pletky. Je doba, keď psychika dole padá, veď vidí aká schopná je naša vláda. Ani deti o sladkosť sa takto nepovadia, po zapnutí kamier hneď jeden druhého zradia. Prečo by sa mali oni [...]

Nie vždy sa dá krásy dotýkať!

29.11.2020

Krása je pominuteľná. Tak to traduje medzi nami a mi tomu veríme. Nešpekulujeme o tomto význame, lebo to vidíme pred očami. Predsa len je v tom hlbšia myšlienka vhodná na zamyslenie. Začneme tým, že si povieme, ako sa krása definuje: Krása je – vlastnosť toho, čo sa ľudskými zmyslami alebo intelektom vníma ako veľmi pekné Stála som na balkóne a chcela som vidieť [...]

Peter Pellegrini

Podpredsedovia alebo Šutaj Eštok. Nový šéf Hlasu bude známy na prelome mája a júna

20.04.2024 13:07, aktualizované: 13:40

Milan Majerský predpokladá, že poslanci KDH zahlasujú za zvolenie súčasného ministra Richarda Rašiho do funkcie predsedu parlamentu.

armáda usa

Americké jadrové zbrane bližšie k Slovensku? Na svojom území ich chce mať aj Poľsko

20.04.2024 12:46

Americké jadrové zbrane sú od novembra 2009 v Belgicku, Nemecku, Taliansku a Holandsku.

univerzita

Mladí Američania páchajú rekordne veľa samovrážd. Nikto presne nevie prečo

20.04.2024 11:28

"Tak veľmi si prajem, aby nám býval dal šancu mu pomôcť," hovorí Katherine Salasová zlomeným hlasom.

Italy Politics

Skrachované vzťahy šéfov vlád. Expremiér Babiš nie je jediný. Talianska líderka odkopla muža, keď sa zaliečal inej žene

20.04.2024 10:49

Rozvodom sa skončilo manželstvo už viacerých niekdajších predsedov vlád Českej republiky. A ktoré rozchody známych politikov vlani zvlášť rezonovali?

Monika Jendrálová

„Môžeš mať všetko, za čo si ochotný bojovať.” - JACKIE CHAN

Štatistiky blogu

Počet článkov: 64
Celková čítanosť: 245481x
Priemerná čítanosť článkov: 3836x

Autor blogu