Založ si blog

Tiene, ktoré hýbu svetom

Témy násilia, šikanovania a násilia sa v spoločnosti často rozoberajú. V poslednom čase by som vravela, že dokonca častejšie ako kedysi. Predtým sa to skôr „škatuľkovalo“. Niekedy tvrdá výchova bola základom. Teraz by sa dalo povedať o niektorých veciach, ktoré boli predtým normálne, tak sú zrazu neprípustné.

Vzťahy medzi ľuďmi v spoločnosti sa menia taktiež. Nielen čo sa týka partnerských vzťahov, ale aj rodinných a pracovných vzťahov. Počet rozvodov stúpa, ľudia rátajú počet priateľov podľa čísla na sociálnej sieti a neraz známy človek prejde okolo nás a nevie sa ani pozdraviť. Faloš a závisť prekypujú. Živia ich všetky tie reklamné reči, ktoré na nás dosť nepriaznivo vplývajú.

Zvlášť je potrebné sa zamerať na partnerské vzťahy. Sme niekedy príliš veľkí sebci, aby sme sa spýtali iného obyčajnú otázku: Ako sa máš? Nemyslí sa tým, že vyťukáme pár písmenok do mobilu a prepošleme 10tim ľuďom – myslí sa tým skutočný záujem o druhého človeka. Niekedy len málo chýba k šťastiu.

„Môj život sa zdal úplne v poriadku, pokiaľ som nestretla JEHO. Bola som taká priemerná baba, ktorá brala život tak, ako išiel. Nič som neriešila a brala som čo deň ponúkal. Zvyčajne celú mladosť to bola prevažne škola, spolužiaci a rodina, ktorí ma neustále obklopovali. ON však zmenil celý môj pohľad na svet. Na prvý pohľad som si vravela, že konečne niekto o mňa prejavuje záujem, zhovára sa so mnou, nielen prejde okolo mňa a pozdraví sa. Videla som, že dokážem byť zrazu stredobodom pozornosti a že niekto ma počúva. Nebola potrebná ani rada, len ten záujem, že v prípade potreby ma niekto vypočuje. Škoda bola tá, že záujem o mňa bol len predstieraný. Klamstvo sa stavalo pred ďalších milión klamstiev, ale ON mal na všetko racionálne riešenie, ktoré vysvetlil ďalším klamstvom. Takto sa začal kolobeh manipulovania s psychickým i fyzickým doznením.“

Aj taká je dnešná doba. Chceme byť vypočutí, vnímaní a občas aj byť stredobodom vesmíru pre niekoho. Manipulácia vo všetkých sférach je viac než viditeľná, len my ju vidieť nechceme. Dávame si klapky pred oči v mnohých prípadoch – ale, to máličko, čo stačí – prejaviť záujem. Žiť život neznamená odpisovať na správy na messengeri, ale keď už tak napísať, že ideme von na prechádzku, na kávu a osobne sa porozprávame.

sny, snívanie, vesmír

Zdroj: Pixabay

Každý deň sa dá urobiť maličkosť pre ktorú bude svet zas o trochu lepším miestom.

Ministory – Zabudol, aká túžba ho kedysi hnala

09.05.2021

Toľko sa zamýšľame logickými úvahami, ktoré vyhrávajú nad tým, čo je možné a čo nie, až zabúdame na to intuitívne, čo nevidieť, a predsa to tu je. Ako môže niekto študovať hviezdy, keď sa nepozrie na hviezdnu oblohu? Rozpoviem v krátkosti… Existoval muž, ktorý videl iba logiku a fakty. Chcel študovať hviezdy – ich vznik, históriu, polohy súhvezdí [...]

Politická spletenina – Večerníček sa začína

14.01.2021

Politická spletenina Takto sa príbeh politický začína, Dedo Večerníček hviezdičky už zažína. Predtým deti, než skočíte do postieľky, rozpoviem vám nekončiace pletky. Je doba, keď psychika dole padá, veď vidí aká schopná je naša vláda. Ani deti o sladkosť sa takto nepovadia, po zapnutí kamier hneď jeden druhého zradia. Prečo by sa mali oni [...]

Nie vždy sa dá krásy dotýkať!

29.11.2020

Krása je pominuteľná. Tak to traduje medzi nami a mi tomu veríme. Nešpekulujeme o tomto význame, lebo to vidíme pred očami. Predsa len je v tom hlbšia myšlienka vhodná na zamyslenie. Začneme tým, že si povieme, ako sa krása definuje: Krása je – vlastnosť toho, čo sa ľudskými zmyslami alebo intelektom vníma ako veľmi pekné Stála som na balkóne a chcela som vidieť [...]

trump, súd

Do procesu s Trumpom v kauze platieb pornoherečke vybrali šesť porotcov

16.04.2024 23:08

Celkovo by mohol výber poroty trvať týždeň. Desiatky potenciálnych porotcov totiž vyjadrili pochybnosti ohľadom svojej schopnosti zachovať si v procese nestrannosť.

Josep Borrell

EÚ pracuje na rozšírení sankcií voči Iránu po jeho útoku na Izrael

16.04.2024 21:21

Návrh verejne podporilo Nemecko, Francúzsko a niekoľko ďalších členov EÚ. Súhlas s ním vyslovil aj šéf zahraničnej politiky EÚ Borrell.

NR SR, protest

Pred parlamentom sa zišli stovky ľudí. Protestovali proti zásahom do kultúry i životného prostredia

16.04.2024 19:48, aktualizované: 22:47

Poukázali na to, že vláda má vynakladať maximum úsilia, aby sa kľúčové piliere demokracie mohli rozvíjať slobodne, participatívne a udržateľne.

Izraelskí vojaci / IZ Armáda / Pásmo Gazy / Tank /

Izraelská armáda tvrdí, že zabila veliteľa Hizballáhu

16.04.2024 19:19

Tá uviedla, že jedno z jej lietadiel „zasiahlo a zlikvidovalo“ veliteľa Hizballáhu v oblasti Ain Ebel v Libanone.

Monika Jendrálová

„Môžeš mať všetko, za čo si ochotný bojovať.” - JACKIE CHAN

Štatistiky blogu

Počet článkov: 64
Celková čítanosť: 245037x
Priemerná čítanosť článkov: 3829x

Autor blogu