Založ si blog

Ako nájsť cestu z bludného kruhu strachu?

Čím je prekonaná prekážka alebo vyriešený problém väčší, tým je väčšia aj získaná istota. Ak prijmeme a prekonáme výzvu, tak sme zas o krok bližšie k vlastnej spokojnosti. Zo strachu z neúspechu alebo straty váhame – a takto zvyčajne premeškáme viaceré príležitosti. Po čase, keď sa k tejto udalosti spätne v myšlienkach vrátime, tak si tľapneme rukou po čele, že sme konali tak ako sme konali. 

 

V tejto podstate zistíme, že sme sa sklamali viac, než by sme to skúsili urobiť a neuspeli sme. Strach z preťaženia, sklamanie, nedostatočná sebadôvera a zvýšená úroveň napätia? To je bludný kruh strachu. Znalosť, že sa v bludnom kruhu strachu nachádzame, vedie k prvému kroku ako z neho vystúpiť.

 

Zdroj: Pixabay

Zdroj: Pixabay

 

Krok za krokom – von z bludného kruhu strachu

  1. Rozpoznajte a premyslene spracujte problém „preťaženia“ – je strach oprávnený? Odkiaľ pochádza? Nestojí za tým prehnaná sebakritika? Sústreďte sa na svoje prednosti: Čo vám ide dobre?
  2. Možné dôsledky analýzy – pozerajte sa na situáciu z viacerých uhlov pohľadu. Aký bude najhorší výsledok? A potom naopak. Aký bude najlepší výsledok?
  3. Spomeňte si na osobné úspechy – aký je váš najväčší osobný úspech? Aké nadanie ste využili? Sústreďte sa na svoje schopnosti, vedomosti, zručnosti a prednosti, vďaka ktorým ste originálny človek (nie kópia niekoho iného).
  4. Plánujte vlastný rozvoj –  čo potrebujete k tomu, aby ste mali zo seba dobrý pocit? Vytvorte si zoznam cieľov a krok za krokom využite každú voľnú chvíľu, aby ste si ich splnili.
  5. Vytvorte si pozitívne prostredie – prijmite spätnú väzbu od svojho okolia a nechajte sa aktívne podporovať inými. Ľudia, ktorí vás zhadzujú, negatívne pôsobia na vašu psychiku a neprajú vám? Tých pošlite kade ľahšie. Nestoja za to, aby boli vo vašej prítomnosti, ak sa nevedia z toho úprimne tešiť.

 

 

Ministory – Zabudol, aká túžba ho kedysi hnala

09.05.2021

Toľko sa zamýšľame logickými úvahami, ktoré vyhrávajú nad tým, čo je možné a čo nie, až zabúdame na to intuitívne, čo nevidieť, a predsa to tu je. Ako môže niekto študovať hviezdy, keď sa nepozrie na hviezdnu oblohu? Rozpoviem v krátkosti… Existoval muž, ktorý videl iba logiku a fakty. Chcel študovať hviezdy – ich vznik, históriu, polohy súhvezdí [...]

Politická spletenina – Večerníček sa začína

14.01.2021

Politická spletenina Takto sa príbeh politický začína, Dedo Večerníček hviezdičky už zažína. Predtým deti, než skočíte do postieľky, rozpoviem vám nekončiace pletky. Je doba, keď psychika dole padá, veď vidí aká schopná je naša vláda. Ani deti o sladkosť sa takto nepovadia, po zapnutí kamier hneď jeden druhého zradia. Prečo by sa mali oni [...]

Nie vždy sa dá krásy dotýkať!

29.11.2020

Krása je pominuteľná. Tak to traduje medzi nami a mi tomu veríme. Nešpekulujeme o tomto význame, lebo to vidíme pred očami. Predsa len je v tom hlbšia myšlienka vhodná na zamyslenie. Začneme tým, že si povieme, ako sa krása definuje: Krása je – vlastnosť toho, čo sa ľudskými zmyslami alebo intelektom vníma ako veľmi pekné Stála som na balkóne a chcela som vidieť [...]

Ukrajinskí vojaci ďakujú Slovákom za zbierku na muníciu

Zbierka na muníciu raketovo rastie. Ďakujeme, bratia Slováci, odkazujú ukrajinskí vojaci z frontu

19.04.2024 16:30

Ciieľ bol najskôr vyzbierať jeden milión eur. Vzhľadom na obrovský ohlas a ochotu posielať peniaze obrancom, je zbierka bez finančného a časového limitu.

SR prezidentka kultúra predstavitelia prijatie BAX

Čaputová: Akékoľvek snahy ovládať kultúru sú prejavom nekultúrnosti

19.04.2024 15:31

Štát má vytvárať predpoklady a podmienky pre kultúru a nie ju politicky ovládať, vyhlásila prezidentka.

Irán / vlajka / zástava /

Iránsky konzulát v Paríži obkľúčila polícia. Muž sa tam vyhrážal, že sa vyhodí do povetria

19.04.2024 15:01, aktualizované: 15:20

Muža polícia zadržala. Zásahová jednotka ho prehľadala a žiadne výbušniny u neho nenašla.

Medveď

V košickej zoo sa Xene narodilo medvieďa Ares

19.04.2024 13:08

Jeho genetická hodnota je mimoriadne cenná pre európsky záchranný program.

Monika Jendrálová

„Môžeš mať všetko, za čo si ochotný bojovať.” - JACKIE CHAN

Štatistiky blogu

Počet článkov: 64
Celková čítanosť: 245401x
Priemerná čítanosť článkov: 3834x

Autor blogu