Založ si blog

12 tipov, ako si udržať vzťah

ako si udržať lásku, ako získať lásku späť

Zdroj: pixabay.com

 

V dnešnom svete sa čaro lásky vytráca. Aj vo vašom okolí ste mohli zaznamenať rozvody, vzťahy s krátkym trvaním a hádky. Dlhodobý vzťah je už skoro zvláštnosťou. Harmonický vzťah by vedeli opísať dlhodobo zamilované dvojice, ktoré aj po 30 rokoch sú stále spolu napriek všetkým problémom života a sú šťastné. V čom sa ukrýva skutočná mágia vo vzťahu?

 

1. Tolerujte sa

Úspechom vo vzťahu je, že partneri od seba nevyžadujú neustále povolenia. Pozor na hranicu, kedy sa skôr správate ako rodič a nie ako životný partner. Tolerancia je do istej hranice potrebná k posilňovaniu vzťahu!

 

2. Chváľte sa navzájom

Nevyčítajte si každú chybu, ktorú jeden z partnerov za posledné obdobie vyviedol, ale pochváľte sa za každú maličkosť. Či už ide o domácnosť, nákup alebo nejaký skutok – pochváľte ho za to! Stačí iba úsmev a milé slová.

 

3. Vymieňajte si názory a robte kompromisy

Hádať sa je úplne normálne. Na svete nenájdete človeka, ktorý sa nikdy nepohádal. Avšak vyhnite sa pri hádke nadávkam, výčitkám z ďalekej minulosti a vyhnite sa agresivite. Je dôležité nakoniec dospieť ku kompromisom. Uberte zo svojej tvrdohlavosti.

 

4. Verte si

Neustále kontrolovanie svojej polovičky prispieva k rýchlemu koncu vzťahu. Pátranie po detailoch je vyjadrením nedôvery.

 

5. Nebojte sa byť k sebe vzájomne úprimní

Úprimnosť by vo vzťahu nemala chýbať. Citlivo však s úprimnosťou narábajte, aby sa z nej nestala hrubosť alebo drzosť. Ani s pravdou sa to nemá preháňať. Keď sa vás vaša polovička opýta, ako vyzerá – tak jej nezačnite hovoriť o tom, ako sa žena zle učesala alebo ako mužovi nepekne rednú vlasy.

 

6. Vybudujte si svoje rituály

Aj také „bežné“ veci ako spoločná sobotňajšia ranná káva, večera vo dvoch každý druhý víkend alebo spoločné športovanie prispieva k budovaniu vzťahu. Môžete si zahrať aj nejakú spoločenskú hru.

 

7. Neponižujte sa navzájom

Najhoršie, čo by ste mohli svojej polovičke urobiť, je začať ju ohovárať a ponižovať v spoločnosti – pred rodinou, priateľmi alebo starými známymi. Ak existujú nejaké problémy, tak ich riešte medzi „štyrmi očami“.

 

8. Prežívajte veľa spoločného, ale majte aj vlastné záujmy

Spoločne choďte na dovolenky, venujte sa spoločným záujmom, ale nezabúdajte si dať zároveň priestor. Spoločnými aktivitami utužujete vzťah, ale dať si priestor aj na „štipku“ voľnosti nezaškodí. Môžete sa tak venovať koníčkom, ktorým vaša polovička zrovna nefandí.

 

9. Dotýkajte sa

Nemyslí sa teraz veľká vášeň, ale stačia aj jednoduché letmé dotyky, pohladenie, bozk na privítanie. Samozrejme, ak má dôjsť k splynutiu, tak ani jeden z partnerov nebude namietať.

10. Majte spoločných priateľov

Izolácia od svojich priateľov nič nerieši. Spoloční známi zlepšia náladu, spestria stereotyp. Či už je to posedenie pri káve alebo väčšia oslava, tak sa tomu nevyhýbajte. Nielen utužovanie vzťahu, ale aj utužovanie priateľstiev je potrebné pre ľudské bytie.

 

11. Buďte v pravidelnom kontakte

Nezabúdajte svojmu partnerovi oznámiť, že na neho myslíte. Cez pracovnú prestávku zavolajte svojmu partnerovi a opýtajte sa ho, aký má dnes deň alebo ako sa má, ak to čas dovoľuje. Niekedy postačí len krátka esemeska alebo e-mail, kde vyjadrite, že na neho myslíte.

 

12. Hovorte si, ako sa milujete

Nič nie je dôležitejšie ako slovíčko – milujem ťa. Ide o slovné vyjadrenie lásky, aby na to vzájomne partneri nezabúdali. Vyhnete sa tak nedorozumeniam – napr. že si vaša láska bude myslieť, že ju nemáte radi alebo že ju už nechcete, keď jej to dlho nepoviete.

 

láska, love, ako si udržať vzťah

Zdroj: pixabay.com

Ministory – Zabudol, aká túžba ho kedysi hnala

09.05.2021

Toľko sa zamýšľame logickými úvahami, ktoré vyhrávajú nad tým, čo je možné a čo nie, až zabúdame na to intuitívne, čo nevidieť, a predsa to tu je. Ako môže niekto študovať hviezdy, keď sa nepozrie na hviezdnu oblohu? Rozpoviem v krátkosti… Existoval muž, ktorý videl iba logiku a fakty. Chcel študovať hviezdy – ich vznik, históriu, polohy súhvezdí [...]

Politická spletenina – Večerníček sa začína

14.01.2021

Politická spletenina Takto sa príbeh politický začína, Dedo Večerníček hviezdičky už zažína. Predtým deti, než skočíte do postieľky, rozpoviem vám nekončiace pletky. Je doba, keď psychika dole padá, veď vidí aká schopná je naša vláda. Ani deti o sladkosť sa takto nepovadia, po zapnutí kamier hneď jeden druhého zradia. Prečo by sa mali oni [...]

Nie vždy sa dá krásy dotýkať!

29.11.2020

Krása je pominuteľná. Tak to traduje medzi nami a mi tomu veríme. Nešpekulujeme o tomto význame, lebo to vidíme pred očami. Predsa len je v tom hlbšia myšlienka vhodná na zamyslenie. Začneme tým, že si povieme, ako sa krása definuje: Krása je – vlastnosť toho, čo sa ľudskými zmyslami alebo intelektom vníma ako veľmi pekné Stála som na balkóne a chcela som vidieť [...]

Trump

Porota, ktorá rozhodne o Trumpovi v historickom procese, je už kompletná

18.04.2024 23:26

Porota sa vyberala zo stoviek potenciálnych členov na základe série otázok, ktoré majú zaručiť, že sa budú rozhodovať nestranne.

farmári, poľsko, traktory

Poľskí poľnohospodári nepúšťajú kamióny cez hraničné priechody s Ukrajinou

18.04.2024 21:37

Naďalej tak protestujú proti prílevu lacného obilia z Ukrajiny.

keňa, vojaci

V Keni zahynulo pri páde vojenského vrtuľníka desať ľudí, vrátane veliteľa armády

18.04.2024 20:56

Vrtuľník havaroval krátko po štarte a potom začal horieť.

turecko, zemetrasenie, tokat

Stred Turecka zasiahlo zemetrasenie. Poškodilo niekoľko budov

18.04.2024 20:03

Zatiaľ nie sú správy o úmrtiach alebo vážne zranených.

Monika Jendrálová

„Môžeš mať všetko, za čo si ochotný bojovať.” - JACKIE CHAN

Štatistiky blogu

Počet článkov: 64
Celková čítanosť: 245341x
Priemerná čítanosť článkov: 3833x

Autor blogu